SON DAKİKA
Hava Durumu

Tepkilere yol açan "Famagusta" hiçbir ülkede yayımlanmayacak

RTÜK, Kıbrıs Barış Harekâtı'nı çarpıtarak, tarihi gerçeklikleri hiçe sayan ve bunu propaganda malzemesi haline getiren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) yapımı Famagusta dizisinin yayından kaldırılması için Netflix ile anlaşmaya vardı.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tepkilere yol açan "Famagusta" hiçbir ülkede yayımlanmayacak

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) yapımı Famagusta dizisi, fragmanın yayımlanmasının ardından gerçekleri çarpıtması nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye tarafından tepkilere yol açmıştı. Kıbrıs Çıkarması'nı hedef alan ve 24 bölümden oluşan dizinin, Türk askerini adayı işgal etmiş gibi göstererek propaganda yapmayı amaçladığı gözler önüne seriliyor. 

Söz konusu dizi tartışmalara yol açarken Türkiye Cumhuriyeti kolları sıvadı. Kıbrıs Türklüğünün şanlı direniş mücadelesini hiçe sayarak bunu kara propaganda malzemesi haline getiren GKRY yapımı dizi Türkiye'nin girişimiyle hiçbir ülkede yayımlanmayacak. 

NETFLİX, DİZİYİ YUNANİSTAN DIŞINDA HİÇBİR ÜLKEDE YAYIMLAMAYACAK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) internet sitesinde yapmış olduğu 6 Eylül 2024 tarihli açıklamada dijital platform Netflix ile görüşme yapıldığı kaydedildi. Dizinin Netflix üzerinden yayımlanacağı bilgisinin ardından çeşitli görüşmeler yapan RTÜK, diziye bir darbe indirdi. RTÜK tarafından yapılan açıklamada Kıbrıs Barış Harekâtı'nın adaya huzur getirdiğinin altı çizildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Famagusta isimli yapım, yakın tarihimizin barış ve kahramanlık destanı olan “Kıbrıs Çıkarması” aleyhindeki içeriğiyle Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Kıbrıs Türkünün haklı davasının savunulmasını, zulme uğrayan soydaşlarımızın kurtarılmasını amaçlayan “Kıbrıs Barış Harekâtı”, adının hakkını vererek hukuk çerçevesinde Ada’ya huzur getirmiştir.  Kahraman Türk askeri Kıbrıs’a barış ve huzur götürmüş, akan kan durmuş, mazlumun gözyaşları silinmiştir.

Tarihi gerçekler ortadayken bazı çevrelerin art niyetli olarak Türkleri, ülkemizi ve kahraman ordumuzu kötüleyen bir filmle ortaya çıkması kabul edilemez bir yanlıştır. Yapım, daha önce menşe ülkesindeki televizyonlarda yayınlanmış ve sonrasında Netflix tarafından lisanslanmıştır.

Ülkemizdeki dijital yayın hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olarak Üst Kurulumuz, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmeleri yapmış ve yapımın yayınlanmayacağna dair anlayış birliğine varılmıştır.

Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.