SON DAKİKA
Hava Durumu

Savçenko’yu ailesi ve doktorla görüştürmüyorlar

Ayrıca Savçenko hakkında hüküm verilene kadar Ukrayna konsoloslarına da ziyaret izni verilmedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2016 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2016 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savçenko’yu ailesi ve doktorla görüştürmüyorlar

Rusya'nın Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesi, Rusya’ya kaçırılarak yargılanan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun Ukrayna konsolosları, doktor, hatta annesi ve ablası ile görüşmesine izin vermedi.

Savçenko'nun avukatı Nikolay Polozov, "21 Mart'a kadar Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesi hiçbir ziyarete izin vermeyecek" şeklinde açıklama yaptı.

Savçenko'nın ablası Vera Savçenko, kendisine kardeşiyle görüşme izni verilmemesinin sebebini anlamadığını ifade ederek, "Nadejda söyleyeceklerini söyledi (ama bu son değil ). Mahkeme kararını 21-22 Mart’ta verecek. Bana ziyaret izni vermiyorlar!  21 Mart’tan sonra ziyaret edebiliyorum! Neden?" şeklinde konuştu.

Savçenko'nun annesi, ablası, Ukrayna konsolosları ve doktorlar, Nadejda Savçenko'yu bulunduğu Novoçerkassk tutukevinde ziyaret etmeyi planlıyorlardı. Annesi, kızını en son geçen yıl 24 Aralık’ta görebildiğini bildirdi.

Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 2014 yılının Temmuz ayında Ukrayna’nın Lugansk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıları tarafından rehin alınarak Rusya’ya götürüldü. Rusya, Nadejda Savçenko’yu, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçluyor. Ancak Savçenko, bu suçlamaları kabul etmiyor.

Savçenko’nun mahkemesi yarım yıldır devam ediyor. 2 Mart 2016 tarihinde savcı, Ukraynalı pilot için 23 yıl hapis cezası talep etti. Savçenko’ya ayrıca 100 bin ruble (yaklaşık 1,2 bin dolar) para cezasının da verilmesi talep edildi.

4 Mart tarihinde Rus mahkemesinin, Nadejda Savçenko’ya son sözünü söylettirmeyip duruşmayı 9 Mart tarihine ertelemesinin ardından Savçenko kuru açlık grevi ilan etti. Savçenko, “Ukrayna’ya ölü ya da diri olarak dönene dek” açlık grevine devam edeceğini belirtti.

Savçenko’nun davası uluslararası düzeyde birçok tepkiye neden oldu. Hafta sonu Ukrayna’nın birçok şehrinde Nadejda Savçenko’ya destek mitingleri düzenlendi. Bugün Kiev’de yüzlerce kişi, Ukrayna milletvekili Yuliya Timoşenko ile beraber Rusya’nın Kiev büyükelçiliği binasının önünde protesto eylemini düzenleyip Savçenko’nun serbest bırakılmasını talep etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.