SON DAKİKA
Hava Durumu

SAHA EXPO 2024 başladı

Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı-SAHA EXPO bugün İstanbul'da başladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
SAHA EXPO 2024 başladı

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı-SAHA EXPO, 22 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Açılışa; Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha (Andrii Sybiha), Ukrayna'nın Ankara Büyüeklçisi Vasıl Bodnar, İstanbul Valisi Davut Gül, Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve çok sayıda davet görevlisi katıldı. 

Tören, devlet erkanı tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarıyla başladı. 

4,6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT SÖZLEŞMELESİ

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, SAHA EXPO 2024 fuarı süresince toplam 6,2 milyar dolarlık anlaşma imzalanacağını, söz konusu anlaşmaların 4,6 milyar dolarlık kısmının ihracat sözleşmelerinden oluştuğunu belirtti. Bayraktar, Türk savunma ve havacılık sanayisinin gelişimi için önemli adımlar atıldığını belirterek, “2001’den 2023’e kadar olan süreçte harcamalarımız 7,2 milyar dolardan 15,8 milyar dolara yükseldi” bilgisini verdi.

"UKRAYNA'NIN SAVAŞLA BİRLİKTE HIZLA ARTAN HARCAMALARI DİKKAT ÇEKİYOR"

Öte yandan işgalci Rusya'nın teopyekûn saldırılarına karşı güçlü bir direniş gösteren Ukrayna'nın savaşla birlikte savunma harcamalarını arttırdığını belirten Bayraktar, "Ukrayna'nın savaşla birlikte hızla artan harcamaları dikkat çekiyor" ifadelerini kullandı.

SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA EXPO'nun açılışında konuştu: -  Eurovizyon | Son Dakika, İngiltere, Dünya, Avrupa ve Londra haberleri

"GELECEĞE YÖNELİK HEDEFLERİMİZ BÜYÜK VE VİZYONUMUZ NET"

SAHA EXPO 2024 açılışında konuşan Türkiye Savunma Sanayii Kurumu Başkanı Haluk Görgün de konuşmasına fuarın Türkiye’ye hayır getirmesini temenni ederek başladı. Başkan Görgün konuşmasında; Türk savunma sanayinde faaliyet gösteren tüm firmaların, yurt dışından katılım sağlayan temsilcilerle uzun soluklu sürdürülebilir iş birliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin savunma sanayide bazı alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu ve birçok alanda da rekabetçi ürünler geliştirdiğini kaydeden Görgün, yerli ve milli ürünlerin yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanıldığını belirtti. Görgün şu ifadeleri kullandı: 

Geleceğe yönelik hedeflerimiz büyük ve vizyonumuz net. Türkiye'yi savunma sanayi ürünleriyle dünyada söz sahibi bir ülke yapma yolunda ilerlerken, bu başarı hikayesinin her satırında siz değerli paydaşlarımızın desteğine ihtiyacımız olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Her alanda olduğu gibi savunma sanayi alanında da önemli atılımlar gerçekleştirilmekte olan ülkemiz, bir yandan dünya savunma sanayi pazarında rekabet gücünü artırırken öte yanda bulunduğu bölgede güvenlik ve istikrarın temini için Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde var gücüyle çalışmaktadır." 

FUARIN GÖZDESİ YAPAY ZEKA 

Bu yıl ilk defa açılacak olan siber güvenlik ve yapay zeka pavilyonları ve halk katılım günlerinin etkinliğin daha da güçlenmesini destekleyeceğini ifade eden Görgün, gerçekleşecek  üst seviye görüşmelerin yeni oluşumlara ve birlikteliklere vesile olacağını, imzalanacak anlaşmaların savunma sanayinin ekonomideki kaldıraç rolünü perçinleyeceğini vurguladı. Görgün konuşmasını, “Tüm misafirlerin fuara katılım gösteren firmaların yeni anlaşmalar, yeni iş birlikleri yeni ürünler geliştirmelerine katkı sağlamasını ümit ederek SAHA EXPO 2024’ün ülkemiz ve sektörümüz adına başarıyla tamamlanmasını temenni ediyorum.” sözleriyle sonlandırdı.

"YERLİ ÜRETİM ORANI YÜZDE 80'E ÇIKTI"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında önemli noktalara değindi. Dünyanın hiçbir yerinde ortaya çıkan çatışmaların uluslararası sistem tarafından çözüme kavuşturulamadığını belirten Bakan Kacır, Türkiye’nin savunma ve güvenlik sistemlerinde millî ve özgün teknolojiler geliştirmesinin önemini vurgulayarak yerli üretim oranın yüzde 20’lerden yüzde 80’lerin üzerine çıktığını söyledi. Ayrıca Bakan Kacır, Türkiye’nin hava platformlarından deniz platformlarına, kara araçlarından uzay sistemlerine pek çok kritik alanda yerli ve millî teknolojileriyle yeni çağın lider ülkeleri arasında yer alma yolunda hızla ilerlediğini ekledi.

Savunma ve güvenlik alanındaki bu millî ve yenilikçi gelişmelerin uluslararası alanda etkilerine de dikkat çeken Kacır, “Ekosistem aktörleri arasındaki güçlü iş birliği, uluslararası kalitede üretim kabiliyetleri ve inovatif AR-GE yaklaşımı, yalnızca Türkiye'nin değil, dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaçlarını adresleyen başarılı güvenlik çözümlerini mümkün kılıyor. Dünyadaki muadillerine göre kabiliyet avantajı sunmasının yanında rekabetçi edinim maliyetleri açısından da ön plana çıkan savunma ürünlerimiz, ülkemizin stratejik hamlelerinde güç çarpanı olmayı sürdürüyor" dedi.

Bakan Kacır, SAHA EXPO'da konuştu: 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü  açtık

GÜLER'DEN UKRAYNA AÇIKLAMASI

SAHA EXPO 2024 açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, savunma sanayi bağlamında Ukrayna'daki Rus saldırılarına da işaret etti.

Etkinlik kapsamında Güler, "Rusya-Ukrayna arasında uzun süredir devam eden savaşı başta Lübnan olmak üzere çevre ülkelere karşı gösterdiği saldırganlık ve bu eylemlerin ortaya çıkarmakta olduğu sonuçlar, Güney coğrafyamız ile birlikte tüm dünyayı da tehdit etmektedir. Bunlara karşı Türkiye, Karadeniz ve Orta Doğu başta olmak üzere gerginliklerin sürdüğü her yerde barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi için çok kapsamlı girişimlerini sürdürmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Güler duyurdu: Türkiye'den 6 ülke ile askeri işbirliği! İmzalar  atılıyor - Haber 7 GÜNCEL

BAKAN SIBİHA'YA ALTIN İŞLEMELİ KIZIL ELMA MAKETİ HEDİYE EDİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından Haluk Bayraktar, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha'ya altın işlemeli Kızıl Elma maketi hediye etti.

Bakan Sıbiha, Haluk Bayraktar’a hediye için teşekkür ederek, Türkiye'de olmaktan onur ve mutluluk duyduğunu kaydetti. Sıbiha, “Savaşta olan bir ülkenin bakanı olarak, böyle bir etkinlikte, SAHA Expo'da bulunmak benim için son derece önemli. Burada yeniliklerin, sofistike teknolojilerin ve ilerlemenin merkezindesiniz. SAHA EXPO, savunma sanayi sektöründeki en büyük etkinliklerden biri haline geldi.” dedi.

Bayraktar isminin Ukrayna’da popüler isimlerden biri haline geldiğine dikkat çeken Bakan, “Rusya'nın saldırganlığının ilk dakikalarından itibaren, efsanevî Bayraktar TB2’lerle askerî savunma kapasitemize büyük katkıda bulundunuz ve bunu gerçekten takdir ediyoruz.” vurgusu yaptı. 

Ukrayna’nın 972 gündür topyekûn Rus işgaline karşı mücadele ettiğini belirten Sıbiha, “Daha fazla dayanışmaya, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın desteğine gerçekten ihtiyacımız var çünkü Ukrayna için adil ve kapsamlı bir barış sağlamak için ortak çabalara ihtiyaç duyuyoruz… Sizleri Ukrayna pazarına bakmaya teşvik ediyorum. Gerçekten çok önemli bir varlığa ve avantaja sahibiz; savunma ürünlerimizi günlük testlerini doğrudan cephede gerçekleştiriliyor.” ifadelerine yer verdi. 

Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın girişimiyle savunma sanayisi için çok önemli bir format olan Savunma Sanayi Forumu’nun oluşturduğunu kaydeden Bakan ayrıca, “Birçok Türk şirketi bu foruma katıldı ve ikili Ukrayna-Türkiye ilişkilerimizi güçlendirmek ayrıca Ukrayna için adil bir barış sağlamak için birlikte çalışarak her şeyi yapacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Sıbiha, Motor Sich, ASELSAN ve BAYKAR stantlarını ziyaret etti.

120 ÜLKEDEN 1478 FİRMA KATILIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, askerî ve kamu kurumlarının katılımı ve desteğiyle düzenlenen SAHA EXPO'da; savunma, denizcilik, havacılık ve uzay sanayine yönelik üretim yapan ana platform üreticileri, tedarikçiler ve bu sektörlerde tedarikçi olarak yer almak isteyen firmalar bir araya geldi.

150 binin üzerinde ziyaretçinin hedeflendiği fuarın son iki günü olan 25-26 Ekim tarihleri, halk günü olacak.

Türkiye'nin yerli üretim potansiyelinin sergilendiği, 90 bin metrekarelik fuar alanına; 120 ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmî heyet katılım sağlıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.