SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus istihbaratı, Euromeydan’ın itibarını zedelemeye çalıştı

Rusya istihbaratı, 2014 yılında Kiev’deki Euromeydan eylemlerinden dolayı güya hayal kırıklığına uğrayan kişilerin yazılarını paylaşmaları için sahte kullanıcı sayfaları oluşturdu.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2017 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2017 18:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus istihbaratı, Euromeydan’ın itibarını zedelemeye çalıştı

Rusya Federasyonu İstihbarat Müdürlüğü, Ukrayna’da 2014 yılında Euromeydan eylemlerinin itibarını düşürmeye yönelik kampanya başlattı.
 
ABD’nin The Washington Post gazetesinin, Rusya Federasyonu İstihbarat Müdürlüğü’nün gizli raporuna atıfla paylaştığı bilgiye göre söz konusu kampanya, 27 Şubat tarihinde Rus askerlerin Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nun işgal edebilmesi için karar alan insanları etkilemek amacıyla yapıldı.
 
Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Ukrayna’dan kaçmasından sonra işgalciler, Facebook ve Vkontakte sosyal ağlarında çok sayıda sahte hesap oluşturdu. Söz konusu hesaplardaki “insanların” güya Kiev’de Bağımsızlık Meydanı’ndaki olaylardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını yazması gerekiyordu. 
 
Örneğin İvan Galitsın isimli sözde kullanıcı, İngiliz gazetesinde Ukrayna’nın muhalif lideri ve eski Başbakan Yuliya Timoşenko ile ilgili bir makaleye yorum olarak Ukrayna’da yıkıcı devrim gerçekleştirildiğini yazdı.  İvan Galitsın, “Kiev’de yaşıyorum. Meydana gittim ama barışçıl protesto iki ay önc, silahlı milliyetçilerin yerimize geçtiğinde bitti. Bu bir kabus. İkinci Dünya Savaşı’ndan 70 yıl sonra faşistler tekrar geldi. Ukrayna için böyle bir gelecek istemiyorum” diye yorum bıraktı.
 
Söz konusu hesabın Rusya istihbaratı tarafından oluşturulduğu ifade edildi. Hesabın fotoğrafının  ABD’de uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle hapis yatmakta olan Konstantin Yaroşenko'ya ait olduğu ifade edildi. Algı operasyonun gerçekleştirilmesi için Rus istihbaratçılar sosyal ağlarda 30 Ukrayna yanlısı grup ve 25 İngilizce yayının sitesinde faaliyet gösterdi. 
 
İşgalciler 27 Şubat 2014’te Akmescit’teki Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nu işgal ettiğinde Rusya İstihbarat Müdürlüğü, Kırımlıları Ukrayna’dan ayrılma fikrini destekleme yönünde kışkırtmak için Facebook ve Vkontakte sosyal ağında 4 grup kurdu.
 
İstihbaratın raporunda, “Facebook’taki hesaplarımızı kullanarak Kırım yarımadası nüfusuna yönelik Naziler (aşırı milliyetçiler) tarafından tehdit olduğuna ilişkin yorumlar yaydık” denildi.
 
Bunun dışında Rus istihbaratçılar, oluşturdukları sahte sosyal ağ hesaplarının kullanılması ile ilgili öneriler hazırladı. Facebook’taki sahte hesaplar, sadece 27 Şubat 2014 tarihinde 200 binden fazla kez görüntülendi. 
 
İstihbaratın raporunda, “sosyal ağ kullanıcılarının çoğunun, sahte hesap kullanıcılarının tutumunu ve öne sürdükleri kanıtları desteklediği” ileri sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.