SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya’daki Kırım Tatarları milletvekilsiz kalabilir

Romanya Merkez Seçim Bürosu, 11 Aralık 2016 tarihinde yapılacak olan Parlamento seçimlerinde Tatar azınlığına ayrılan tek kişilik kontenjana yapılan 2 başvuruyu da reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 22:09
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 22:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya’daki Kırım Tatarları milletvekilsiz kalabilir

Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB) tarafından Amet Varol ve Ersun Anefi milletvekili adaylığı için başvuruda bulundular. Halen milletvekili olan Amet Varol’un adaylık başvuru dilekçesi, Demokrat Müslüman Türk Tatar Birliği’ne üye olmayan biri tarafından imzalandığı gerekçesiyle reddedildi. Diğer başvuru sahibi eski Köstence Vali Yardımcısı Anefi Ersun’un adaylık kararı da RMTTDB’nin iptal edilen son kongresinde alındığı için kabul edilmedi.

Her iki aday da Merkez Seçim Bürosu'nun kararının temyizi için Bükreş Mahkemesine başvurdu fakat olumlu sonuç alamadılar. Bu sebepten dava üst mahkeme olan Yargıtay'a taşındı. Olağanüstü bir durum olduğu için Yargıtay’ın en kısa zamanda karar vermesi bekleniyor. Yargıtay da olumsuz karar verirse önümüzdeki dönem Romanya’daki Kırım Tatarları Parlamentoda temsilcisiz kalabilir ve devlet tarafından her sene sağlanan bütçeyi kaybedebilirler.

Romanya’nın kanunlarına göre ülkede bulunan tarihi azınlıklar Meclise bir temsilci gönderebiliyorlar. Kırım Tatarları da Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği tarafından önerilen bir milletvekili seçebiliyorlardı.

9 Ocak 2016 tarihinde düzenlenen Genel Kongre'nin sonucunda, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği’nin yönetimi ve 2016-2020 Meclis dönemi için milletvekili adayı seçildi.

Oylama sonucunda Celil Esergep başkan (384 destek oy, 4 karşı oy, 2 çekimser oy) ve Ersun Anefi (387 destek oy, 1 karşı oy, 2 çekimser oy) Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği’nin milletvekili adayı seçildi. Diğer milletvekili aday adayı, RMTTDB’nin şimdiki Romanya Meclisi’ndeki temsilcisi, Amet Varol 5 destek oy, 2 çekimser oy ve 383 karşı oy aldı.

Amet Varol  Genel Kongrenin sonucundan memnun olmadığı için dava açtı ve mahkemenin ilk kararıyla kazandı. Bu sebepten Kongre’de alınan kararlar iptal edildi. RMTTDB temiyiz davası açtı fakat dava henüz sonuçlanmadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.