SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin, ABD'yi yeni füzeler konuşlandırmakla tehdit etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Almanya'ya Tomahawk füzelerini konuşlandırması durumunda, Avrupa'da orta ve kısa menzilli füze konuşlandırma moratoryumunu sonlandıracağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin, ABD'yi yeni füzeler konuşlandırmakla tehdit etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Tomahawk uzun menzilli füzelerini Almanya'ya konuşlandırması durumunda, Rusya'nın Avrupa'da orta ve kısa menzilli füze konuşlandırma konusunda "tek taraflı moratoryumunu" sona erdireceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin 28 Temmuz'da yaptığı konuşmasında Tomahawk füzeleri Almanya'ya konuşlandırılırsa, önemli Rus devlet ve askeri tesislerinin, idari ve endüstriyel merkezlerin ve savunma altyapımızın bu füzelerin menzili içinde olacağını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Eğer Amerika Birleşik Devletleri bu tür planları uygulamaya koyarsa, orta ve kısa menzilli vurucu silahların konuşlandırılması konusunda daha önce üstlenmiş olduğumuz tek taraflı moratoryumdan kendimizi muaf sayacağız, buna Donanmamızın kıyı birliklerinin yeteneklerinin artırılması da dahil" ifadelerini kullandı.

OLAYLAR NASIL GELİŞMİŞTİ?

Vaşington'da düzenlenen NATO zirvesinde, ABD ile Almanya'nın, ittifaktaki ortaklarını korumak ve caydırıcılıklarını güçlendirmek amacıyla Almanya'ya Tomahawk füzeleri konuşlandırma konusunda anlaştığı bildirilmişti. Rusya, Avrupa başkentlerinin ABD'nin uzun menzilli Tomahawk füzelerine ev sahipliği yapmayı kabul etmesi halinde "potansiyel hedef" haline gelebileceği uyarısında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri ile o zamanki Sovyetler Birliği arasında 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF Anlaşması), orta menzilli ve kısa menzilli füzeleri yasakladı. Ancak hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Rusya, 2019'da anlaşmayı askıya aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.