SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya, Belarus sınırındaki askerî gücünü artırıyor

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını artırıyor. Hudut bölgelerindeki sınır muhafızı sayısı 1 Ağustos'tan itibaren 8 bine çıkarılacak.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya, Belarus sınırındaki askerî gücünü artırıyor

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını artırmayı planlıyor. Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Cezary Tomczyk, şu anda sınır bölgelerinde görev yapan 6 bin Polonyalı sınır muhafızının sayısının 1 Ağustos'tan itibaren 8 bine çıkarılacağını açıkladı.

Bunun yanı sıra, 9 bin sınır muhafızı daha yedekte bulunacak ve gerektiğinde 48 saat içinde sınıra intikal edecek. Böylece Belarus sınırını koruyan toplam asker sayısı, mevcut 6 binin neredeyse üç katı olan 17 bine kadar ulaşacak.

DOĞU KALKANI PROJESİ

Polonya'da sınır birliklerinin güçlendirilmesi, "Doğu Kalkanı" projesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Polonya Savunma Bakanlığı, bu projenin sadece Polonya'nın değil, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin doğu sınırlarının güvenliğini sağlamayı amaçladığını vurguluyor. Polonya, bu projenin finansmanı konusunda Baltık ülkeleri ve Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmeler yapıyor.

Polonya, 2024-2028 yılları arasında "Doğu Kalkanı" projesinin gelişimi için yaklaşık 2,5 milyar dolar ayırdı. Proje kapsamında, Polonya'nın doğu sınırlarına yeni izleme ve uyarı sistemleri, sığınaklar ve bariyer yapıları, insansız hava araçlarına karşı altyapı kurulacak. Polonya Silahlı Kuvvetlerİ Genelkurmay Başkanı General Wiesław Kukuła, 10 Temmuz 2024'de düzenlediği basın toplantısında, Polonya ordusunun görevinin tam ölçekli bir askerî saldırıyı püskürtmeye hazır olmak olduğunu söyledi.

Polonya, asker sayısını artırdığı gibi orduya ayrılan finansmanı da yükseltiyor. Geçen yılın sonunda Polonya Silahlı Kuvvetlerinde yaklaşık 190 bin asker ve subay görev yaparken, bu sayının önümüzdeki birkaç yıl içinde 300 bine çıkarılması planlanıyor. Bu yıl, Polonya'nın savunma bütçesi ülkenin GSYİH'sının yüzde 4'ü oranına yükseldi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.