SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbek Han Camisi’nin 700. yaşının kutlanması talebi

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2013 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2013 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbek Han Camisi’nin 700. yaşının kutlanması talebi
Kurultay-Ruh Kırım Parlamento Grubu, Ukrayna’da ayakta kalabilmiş en eski cami olan Eski Kırım’daki Özbek Han Camisi’nin 700. yıldönümünü kutlamak için parlamentoda girişimde bulundu.

Kurultay-Ruh Grubu milletvekilleri Kırım Parlamentosu’ndan Kırım Tatarlarının tarihi mirasını kurtarmak için önlemler alınmasını talep ettiler.

17 Nisan tarihinde yapılan Kırım Parlamento toplantısında konuşan Kurultay-Ruh Milletvekili Refat Çubarov, gelecek yıl Özbek Han Camisi’nin 700. yaşının kutlanmasının halen bakımsız halde olan İslam ve Kırım Tatar kültürü, mimari ve tarihi anıtlarının korunmasına dikkati çekmek için ciddi bir neden olacağını belirtti.

Refat Çubarov, “Burası camisi, medresesi olan büyük bir manevi kompleksti, yanında ise daha eski olan Baybars Camisi’nin yıkıntıları kaldı” dedi.

Tarihte Solhat (şimdi Eski Kırım) olarak anılan, kendi dönemine göre büyük ve güzel camiyi 1314 yılında Altınorda Devletinin ilk Müslüman hükümdarı Özbek Han inşa etti.

Daha eski olan Baybars Camisi ise 1287-1288 yıllarında kökenleri buraya dayanan Zahir Seyf-addin as-Salih Baybars’ın verdiği ve o zamanlar için çok büyük bir miktar 2 bin dinarla kurulmuştu. Bölgenin güçlü devleti Mısır’ın yaklaşık 20 yıl boyunca hükümdarı Baybars Moğolları yenerek Ortadoğu’daki ilerlemesini durdurmuştu.

Ukrayna’nın ve özellikle Kırım’ın bu tarihi mirasla gurur duyması ve onun yeni nesillerin yetiştirilmesinde ve turistlerin çekilmesinde kullanılması gerektiğini ifade eden Refat Çubarov, Kırım’da tarihi mirasın korunması ve onarımı diye bir şey olmadığını, kapsamlı ve sistematik çalışmaların yapılmadığını söyledi. Çubarov, “Sıra Kırım Tatar kültürü ve tarihi anıtlarına gelince bu anıtların onarımı gereği genellikle göz ardı edilmektedir” dedi.

Kırım Kültürel Mirasını Korunma Komitesi Başkanı Larisa Opanasyuk, Özbek Han Camisinin ulusal anıt olduğunu söyledi. Opanasyuk “Camiyi korumak için tüm önlemler alınmalıdır. Medreseye gelince onu yeniden yapılması değil, Dünya Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilme ihtimali olması için koruması gerekiyor. Ancak tek sorun, her şeyin paraya dayanmasıdır” dedi.

Larisa Opanasyuk, Kırım Kültürel Mirasını Korunma Komitesi üyesi milletvekillerinin Özbek Han Camisi’nin 700. kuruluş yıldönümünü kutlama girişimlerini desteklediğini söyledi.

Refat Çubarov, Mayıs’ta olacak olan bir sonraki toplantıda bu sorunun ele alınmasında ısrar edeceğini söyledi. Buna karşılık hükümet yetkilileri Kırım bütçesinde ciddi sorunlar olduğunu bildiriyorlar. Yetkilileri Kiev’in ödenek ayırmaması halinde Kırım’ın kendi olanaklarıyla eski camilerin onarımını yapamayacağını kaydediyorlar.

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.