SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nasreddin Hoca’ya ait 738 yıllık sanduka bulundu

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eski adıyla Hortu köyünde 1284 yılında vefat eden Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın oğluna ait olduğu düşünülen 738 yıllık, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sandukanın Nasreddin Hoca’ya ait olduğu tespit edildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2022 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2022 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nasreddin Hoca’ya ait 738 yıllık sanduka bulundu

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Ulu Camii’ndeki restorasyonu sırasında bahçedeki kazıda mermer sanduka bulundu. Yapılan incelemelerde Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın, oğluna ait olduğu düşünülen yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sanduka, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü girişimleriyle Anadolu Üniversitesi’nde incelemeye alındı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum, mermer sanduka üzerinde yaptığı filolojik araştırmaları sonucu taş lahit olarak bilinen mermerin 1284 yılında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde hayatını kaybeden halk filozofu Nasrettin Hoca’ya ait olduğunu ve üzerinde kendisi ile babası Şemseddin isimlerinin bulunduğunu belirledi.

“BU TAŞIN NASREDDİN HOCAMIZA AİT OLDUĞUNU TESPİT ETMİŞ BULUNUYORUZ”

Tulum, mermer sanduka üzerinde Selçuklu döneminde kullanılan Arap alfabesi olduğunu ifade ederek “Selçuklu tarzda yontulmuş bir taş lahit ile karşı karşıyayız. Nasreddin Hoca’nın ölüm tarihinin 1284 olduğunu bildiğimize göre, elimizdeki taş 738 yıllık bir taş. Bu taşın üzerinde yaptığımız filolojik araştırmalar neticesinde bu taşın Nasreddin Hocamıza ait olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Selçuki tarzdaki taşlarda kullanılan lisan Arapça’dır. Bu taş aynı zamanda Nasreddin Hoca’nın babasının ismini de bize veriyor. Tabii bu sonuca varırken bize en çok yardımı olan da Nasreddin Hoca’nın kızının mezar şahidesiydi. Mezar şahidesinde yazılan bilgilerle bu taştaki bilgiler birbirini teyit etmektedir. Sonuç olarak biz bu ailenin kesin olarak Sivrihisar’a ait olduğuna bu filolojik mukayese usulü ile ulaşmış bulunuyoruz. Bu taşlar sıradan insanlar için yontulmuyordu. Bunlara ‘taş lahitler’ diyoruz. Taş lahitinin yontulması için meşhur bir kişi olması gerekiyordu” dedi.

“SANDUKAYI BELEDİYEDE SERGİLEYECEĞİZ”

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü de mezar taşı üzerindeki yazıları okuması ile beraber Nasreddin Hoca’nın sandukası olan mezar taşını ilk defa ortaya çıkarıldığını ifade etti. Mermer sandukanın Ulu Camii’nin restorasyonu sırasında bulunduğunu hatırlatan Yüzügüllü “Nasreddin Hoca’nın bu mezar taşı sandukası, Ulu Cami restorasyonu sırasında Ulu Cami kütüphane arşivinde bulunmuş ve bu taş sandukayı hocamızın okuması ile beraber Nasreddin Hoca ile alakası olduğu kanıtlanmış. Bu mezar taşı sandukayı da belediyemizin içerisinde güzel bir köşede tüm ziyaretçilerimize sergileyeceğiz” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.