SON DAKİKA
Hava Durumu

Müzakereye bir adım daha: AB, Ukrayna ve Moldova için toplandı

Ukrayna ve Moldova'nın AB'ye üyelik süreci kapsamında yapılacak olan zirve öncesinde bugün Avrupa işlerinden sorumlu bakanlar Lüksemburg'ta toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Müzakereye bir adım daha: AB, Ukrayna ve Moldova için toplandı

Ukrayna ve Moldova'nın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci devam ediyor. AB üyesi ülkelerin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları bugün 27-28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan zirve öncesinde Genel İşler Konseyi için bugün Lüksemburg'ta bir araya geldi. 

HÜKÛMETLERARASI KONFERANSLAR YAPILACAK

AB Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, konsey toplantısı öncesinde yaptığı basın açıklamasında bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Ayrıca Lahbib, Ukrayna ve Moldova'nın AB'ye üyelik müzakerelerinin başlatılmasının ilk adımı olan Hükûmetlerarası Konferansların yapılacağını kaydetti.

Toplantı öncesinde Rus yanlısı Macaristan yönetimi kafalarda soru işareti oluşturdu. Macaristan'ın Avrupa İşleri Bakanı Janos Boka basın tarafından sorulan sorulara, "Ukrayna, katılım kriterlerini karşılamaktan çok uzak." yanıtını verdi.

UKRAYNA VE MOLDOVA'NIN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ

Tam bir yıl önce AB'ye üyelik başvurusunda bulunan Ukrayna ve Moldova ilk adımın ardından adaylık statüsü almıştı. 23 Aralık 2023 tarihinde üyelik müzakerelerinin başlatılmasına yönelik bir karar çıkmış olsa da salonu terk edrek kararı veto eden Macaristan'ın tutumu nedeniyle müzakerelere adım atılamamıştı. AB Komisyonu geçen hafta her iki ülkenin de tüm kriterleri yerine getirdiğini duyurarak süreci ilerletme ve müzakareye başlama kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.