SON DAKİKA
Hava Durumu

Manisa mesir macunu, coğrafî işaret tescili aldı

Manisa Mesir Macunu, Türkiye'nin Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alan 28’inci ürün oldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2024 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Manisa mesir macunu, coğrafî işaret tescili aldı

Manisa Mesir Macunu, Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafî işaret tescili aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, AB'den coğrafî işaret tescili alan 28'inci ürünün Manisa mesir macunu olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Manisa’ya ve ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz.” ifadeleriyle sevincini paylaştı.

TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafî işaretli ürünler için yoğun çaba sarf edildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu ayrıca, 65 coğrafî işaret ve 6 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye’nin yerel kalkınma hamleleriyle Anadolu’nun zenginliklerini dünyaya tanıtmaya devam ettiklerini vurguladı.

COĞRAFÎ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Nitekim coğrafî işaret tescili alan ürünler; kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünler olarak koruma altına alınır. Bu ürünler; gıda, tarım, maden, el sanatları ve sanayi ürünleri olabilir.

TÜRKİYE’NİN COĞRAFÎ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜNLERİ

Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği ve Bursa Siyah İnciri/Bursa Siyahı ve son olarak da Manisa Mesir Macunu Türkiye adına AB tarafından coğrafî işaret tescili alan ürünler.

MESİR MACUNU

Mesir macunu anason, çörekotu, hardal tohumu, Hindistan cevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki ve rezene gibi 41 taze bitki ve baharattan hazırlanıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın, annesi Hafsa Sultan'ın mesir macunu olarak bilinen bu macununun icadıyla hastalığından kurtulduğunu bilinmekte. Nitekim iyileşmesinin ardından Hafsa Sultan macunun halka dağıtılmasını emretmişti. Bu yüzden her yıl 21-24 Mart tarihleri arasında düzenlenen Manisa’da Mesir Macunu Festivali düzenlenmekte. Aşçıbaşı ve çıraklar tarafından geleneksel usullerle ve şifa dilekleri ve dualarla hazırlanan mesir macunları, Sultan Camii'nin minaresinin tepesinden ve kubbelerinden halka saçılıyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen binlerce insan ise düşen parçaları yakalamak için adeta birbiriyle yarışıyor. Birçok kişi bu sayede evlilik, iş, sağlık ve çocuk dileklerinin bir yıl içerisinde gerçekleşeceğine inanıyor. Mesir Macunu Festivali, 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.