SON DAKİKA
Hava Durumu

"Mali'deki Wagner üssünde Bayraktar TB2 görüldü" iddiası

Baykar Teknoloji tarafından yerli imkanlarla geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’ları, Mali’de Wagner'in kullandığı öne sürülen bir hava üssünde görüntülendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Mali'deki Wagner üssünde Bayraktar TB2 görüldü" iddiası

Mali’de, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu tarafından üs olarak kullanılan havalimanında Bayraktar TB2 SİHA’ları görüntülendi. 

Rusya’daki muhalif basın kuruluşlarından The Insider, Mali’nin Mopti şehri yakınlarında Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu tarafından bir üs olarak kullanılan Sevare hava üssünde üç adet Bayraktar TB2 SİHA’nın görüntülendiğini bildirdi. Basın kuruluşu, ilgili resimleri sayfasında yayımladı.

Mali'de darbeyle iktidara gelen askeri cuntanın, Rusya ile yakın ilişkide olduğu biliniyor. Ülkede, 24 Mayıs 2021'de darbeyle iktidara gelen cunta, çeşitli ülkelerden silah ve teçhizat alıyor. Mali'deki cunta yönetiminin, Rusya ve Wagner ile olan şüpheli ilişkiler ağı ise dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

HAVA ÜSSÜ, WAGNER TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR!

The Insider, meta verilere göre fotoğrafların, Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin'in uçağı Tver bölgesinde düşürüldükten kısa süre sonra, 30 Ağustos 2023'te Sevare hava üssünden havalanan bir helikopterden çekildiğini ileri sürdü.

Gazetecilere konuşan kaynaklar, Sevare hava üssünün şu anda Rusya Savunma Bakanlığı temsilcileri tarafından kontrol edildiğini bildirdi.

GEÇEN YIL MALİ’YE BAYRAKTAR TB2 VERİLMİŞTİ

Baykar Teknoloji tarafından yerli imkanlarla geliştirilen ve çok sayıda ülkeye ihraç edilen Bayraktar TB2 SİHA’larının, geçen sene Mali’ye tedarik edildiği biliniyordu. Teslim edilen SİHA’lar, Savunma Bakanı Albay Sadio Camara’nın 21 Aralık 2022 Çarşamba günü Mali’de bulunan Mopti hava üssünü ziyareti sırasında görüntülenmişti. Mali'nin en az 3 adet Bayraktar TB2 tedarik ettiği biliniyor.

WAGNER LİDERİ PRİGOJİN'İN SIR ÖLÜMÜ

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansından (Rosaviatsiya) 23 Ağustos’ta yapılan açıklamada, Prigojin’in de içinde bulunduğu iddia edilen özel jetin Tver’de düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Buna göre uçakta yer alan yolcu listesinde Prigojin’in yanı sıra yardımcısı ve Wagner’in kurucularından Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Nikolay Matuseyev’in isimlerinin olduğu belirtildi.

Rusya Soruşturma Komitesi, 27 Ağustos'taki açıklamasında Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu ölenlerin arasında Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in bulunduğunu doğruladı. Prigojin’in cenaze töreninin ise 29 Ağustos'ta halka açık olmayan bir şekilde St. Petersburg’daki mezarlıkta yapıldığı açıklandı.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu, Haziran 2023'te bir isyan girişiminde bulundu. Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik gün yüzüne çıkmasının ardından Wagner Grubu, Rostov ve Voronej kentlerini kontrol altına aldı. Moskova'ya doğru ilerleyeceğini duyuran Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Wagner birlikleri Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin geri çekileceklerini açıkladı. Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Prigojin’in hakkında açılan soruşturmanın sona ereceği ve Wagner liderinin Belarus’a gideceği aktarıldı. Wagner üyelerinin kamplarına döneceği ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizildi.

Bunun ardından Wagner birlikleri, Ukrayna cephesinden ayrıldı ve Belarus'ta konuşlanmaya başladı. Kremlin'in Belarus'ta konuşlanan Wagner birlikleri eliyle Polonya gibi Avrupa ülkelerinde istikrarsızlık çıkarmaya çalışacağı öne sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.