SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı

Macaristan, Ulusal Meclisinde Finlandiya'nın NATO üyeliğini 6'ya 182 oyla kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2023 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2023 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macaristan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı

NATO'ya üye olmak için adım adım ilerleyen Finlandiya, bir yıl önce İsveç ile çıktığı yolu tamamlamak üzere. 30 NATO üyesi ülkeden onay almak için çaba sarf eden Finlandiya, son olarak Türkiye ve Macaristan'dan onay aldı. 

MACARİSTAN FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİNİ MECLİSTE ONAYLADI

Macaristan Ulusal Meclisinde, Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği 6’ya karşı 182 oyla kabul edildi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliğine ilişkin gerekli yasaları imzalarken NATO üyesi ülke Türkiye de Finlandiya'ya yeşil ışık yaktı.

FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ TBMM'DEN GEÇECEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonundan geçen teklif son olarak TBMM Genel Kurulu'na sunulacak. TBMM'de onaylaması halinde Finlandiya, NATO üyesi ülke olmaya hak kazanacak. 

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SERÜVENİNDE NELER OLMUŞTU?

İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan İsveç ve Finlandiya'nın tutumu gözlemlenmeye devam ediyor. 

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketini asmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.