SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey Makedonya ile Yunanistan arasında isim krizi

Yunanistan ve Bulgaristan, Kuzey Makedonya'daki yeni hükûmet ile gerilim yaşandı. Yunanistan, Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski'nin ülkenin eski adı Makedonya'yı telaffuz etmesinden rahatsız oldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kuzey Makedonya ile Yunanistan arasında isim krizi

Kuzey Makedonya'da 23 Haziran 2024 tarihinde göreve gelen yeni hükûmet ile Yunanistan arasında ipler gerildi. İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği'nin (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı, Başbakan Hristijan Mickoski bir konuşmasında sıklıkla ülkenin eski adı olan "Makedonya'yı" telaffuz etti. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından tepki çeken açıklama, iki ülke arasındaki ilişkiyi sarstı. Yunanistan'ın çıkarlarını ele alarak Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik şartını öne süren Başbakan Kiryakos yeni hükûmetin iyi bir başlangıç yapmadığını söyledi.

Öte yandan Bulgaristan yönetiminin Kuzey Makedonya'daki Bulgar nüfusa özel statü verilmesi talebine karşın ise Başbakan Micoski, "Ben Başbakan olduğum müddetçe anayasa değişikliği olmayacak" yanıtını verdi. Micoski ilk konuşmasında ülkesinin AB'ye bağlı olduğunu dile getirmişti. 

MAKEDONYA'NIN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle Makedonya'nın isminin değiştirilmesi talebinde bulunmuş, 2018 yılında komşu ülke Yunanistan ile yaşadığı sorun nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamayan Makedonya, Prespes Anlaşması ile 2019 yılında "Kuzey Makedonya" ismini almıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.