SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova ve Sırbistan liderleri, Brüksel'de bir araya gelecek

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in daveti üzerine; Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic Belgrad-Priştine Diyaloğu'nda görüşecek.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 02:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova ve Sırbistan liderleri, Brüksel'de bir araya gelecek

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in Belgrad-Priştine Diyaloğu'na katılacağını duyurdu. Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşmesi planlanan toplantı, Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimi azaltmayı hedefliyor.

AB Temsilcisi Josep Borrell’in 22 Haziran 2023 tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kosovalı Sırpların katılımıyla kuzeyde derhal gerilimi azaltmaya ve yeni seçimlere ihtiyacımız var. Bu, bölge ve AB için çok önemlidir" ifadesine yer verildi. 

KURTİ TOPLANTIYA KATILACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB öncülüğünde yapılması planlanan Brüksel'deki görüşmeye katılabileceğini söyledi. Başbakan Kurti, toplantıya katılmasının Sırbistan tarafından kaçırılan 3 Kosovalı polisin derhal serbest bırakılması anlamına geldiğini dile getirirken; Sırbistan'ın Kosova'daki saldırganlığının cezalandırılması gerektiğini anlatmak için toplantıya katılacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise bugün yaptığı açıklamada, toplantıya Başbakan Kurti ile konuşmamak suretiyle katılacağını belirtti. Vucic,  "Bugün Brüksel'e gideceğim. Sonra 'Neden gelmedin?' demesinler diye..." dedi.

Sırbistan ile Kosova arasında yürütülen diyalog kapsamında gerçekleşen son görüşme, 18-19 Mart 2023 tarihinde Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde yapılmıştı.

"NATO, BÖLGEDEKİ GERİLİMİ AZALTMAK İÇİN AB İLE ÇALIŞIYOR"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki liderin görüşmesinden memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Kosova'daki gerilimlerin düşürülmesi önemlidir ve bu her iki taraf için de bir görev ve sorumluluktur. Bu nedenle NATO, AB tarafından kolaylaştırılan diyalog çerçevesinde gerilimi azaltmak için gösterilen çabaları memnuniyetle karşılamaktadır" ifadelerini kullandı. 

NATO'nun bölgedeki gerilimi azaltmak için Avrupa Birliği ile ortak çalıştığını dile getiren Stoltenberg, NATO'nun bölgedeki askeri varlığını artırmasının, Avrupa Birliğinin diplomatik çabalarını desteklemeyi amaçladığını ifade etti. 

KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırplar, belediye seçim sonuçlarını protesto etmek üzere Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binalarına girmeye çalıştı. Seçilen Arnavut asıllı belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar, 26 Mayıs 2023'ten bu yana taşkınlık çıkarıyor. Yaşanan arbedede 5 polis yaralanmıştı ve 4 ekip aracı hasar görmüştü. Kosovalı polisler ise söz konusu olayın üzerine güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

Kosova'da gerilim, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic'in 29 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamayla tırmandı. Bakan Vucevic, ordunun teyakkuzda olduğunu vurguladı. Vucevic, Sırp ordusunun Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. 

Kosova ve Sırbistan yönetimleri, karşılıklı restleşmelerle Kosova'nın kuzeyindeki gerginliği tırmandırmaya devam ediyor. Son olarak, Kosova'nın kuzeyinde üç polis, Sırplar tarafından kaçırıldı. Sırbistan, Kosovalı polislerin kaçırılmasıyla ilgili sorumluluğu üstlenmedi. Ayrıca, kuzeyde Kosovalı gazetecilere, bir grup Sırp aşırılıkçı tarafından saldırı düzenlendi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.