SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova-Sırbistan müzakereleri sonuçsuz kaldı

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik Avrupalı liderlerle Brüksel'de yapılan görüşmeler yine sonuçsuz kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2023 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova-Sırbistan müzakereleri sonuçsuz kaldı

Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile 27 Ekim 2023 tarihinde toplantı yaptı.

"YALNIZCA İMZALAMAK KABUL ETMEK ANLAMINA GELİR"

Kosova hükumeti, Kurti'nin AB liderleri ile yaptığı toplantı sonrası yayımladığı bildiride, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşmanın imzalanmasının talep edildiği bildirildi. Kurti'nin, anlaşmanın imzalanması için AB Liderler Zirvesi'nin doğru yer olacağını kaydettiği bildiride, "Başbakan Kurti'nin bu cömert teklifine rağmen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova ile bir anlaşma imzalamayı reddetti ve (iki ülkenin daha önceden mutabık kaldığı) Temel Anlaşma ve uygulama ekinin üç ilkesini fiilen geçersiz kılan bir yan mektubun kabul edilmesini talep etti" değerlendirmesinde bulunuldu.

Ayrıca Kurti'nin toplantı sonunda, "Kabul etmek imzalamak demektir, yalnızca imzalamak kabul etmek anlamına gelir ve uygulamayı garanti eder" dediği kaydedildi.

VUCİC, KOSOVA'NIN BM ÜYELİĞİNE KARŞI

Sırp lider Vucic, toplantı sonrasında Sırp medyasına yaptığı açıklamada ise, ülkesinin Kosova konusunda yapılan tüm anlaşmaların uygulanmasını istediğini, Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmeyeceklerini ve bunun bilinen bir durum olduğunu aktardı. Kosova'nın Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine de karşı olduklarına dikkati çeken Vucic, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) varlığını ve kapasitesini artırmasını ise desteklediklerini bildirdi. Vucic, "Tüm bölgede barış istiyoruz ve bu hususta sorumlu davranmaya devam edeceğiz" dedi.

SIRBİSTAN, KOSAVA TOPRAKLARI ÜZERİNDE HAK İDDİA EDİYOR!

Kurti ve Vucic, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile de ayrı ayrı görüşmeler yaptı. İki ülkenin sık sık karşı karşıya gelmesindeki ana neden, Sırbistan'ın 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görmesi. Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.