SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova, Sırbistan ile gerginliğe son vermek için şartlarını açıkladı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, bugün Bratislava'da düzenlenen forumda konuştu. Kurti, Sırbistan ile görüşmeye hazır olduklarının altını çizerek, ülkenin kuzeyindeki durumun normalleşmesi için çetelerin çekilmesi ve polis sayısının azalması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 21:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 00:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova, Sırbistan ile gerginliğe son vermek için şartlarını açıkladı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, bugün Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu'nda (GLOBSEC) Kosova'nın geleceği ana başlıklı panelde konuşma yaptı.

Kurti, kuzeydeki gerilimden çıkış yolu hakkında açıklama yaptı. Kurti, önce holiganların sokaklardan çekilmesini ve ardından kuzeyde bulunan polis sayısının azaltılmasını istedi. Başbakan, aynı zamanda anlaşmanın uygulanmasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti. Kosova sokaklarında çeteler olduğu sürece polisin kuzeydeki varlığını makul gördüğünü ifade eden Kurti, yeni çözümler arayışı içinde olan protestolara anlayış gösterebileceğini kaydetti. 

"BİR ÇIKIŞ YOLU İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Başbakan Albin Kurti ülkedeki son gelişmelerden şöyle konuştu:

"Bir çıkış yolu bulmak için çok çalışıyoruz. Kıvrımlı bir demiryolu değil, iki raylı olmalıdır. Birincisi hukukun üstünlüğü sağlanmalıdır, holiganlar Sırbistan’a gitmeli veya Kosova'daki hapishanelere girmeli, ardından da polis sayısı azaltılacak ve durumun normalleştirilmesi olmakla birlikte; hızlı, eksiksiz, gecikmeden ve koşulsuz Brüksel anlaşması uygulanmalıdır." 

KURTİ: SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI VUCİC İLE BİR ARAYA GELMEYE HAZIRIM

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ile bir araya gelme hazırlığını dile getiren Başbakan Albin Kurti, diyalog kapsamındaki üst düzey toplantıların iki ayda bir değil daha sık yapılması gerektğini ortaya koydu.

"Görüşmeye çok hazırım, Sırp toplumunun özyönetimi de dahil, fiilen tanınma anlaşma hoşuma gidiyor, çünkü Sırpları korumak istiyorum, aynı zamanda onların da başbakanıyım ve başkalarının ıstırap çekmesini istemiyorum. Temsil edilmemiş ve boş hissetmenin nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Hakları için Sırp topluluğuyla angaje olmayı istiyoruz. Ancak bir dipnotla, Sırbistan'ın bir ülke olarak Miloşeviç rejiminin yenilgisi nedeniyle uğradığı kaybı nedeniyle Vucic'i telafi edemem. Sırpların tüm haklardan yararlanması için buradayım. Azınlıkların korunmasına yönelik çerçeve olan özyönetim, anlaşma uygulandığında angaje olacağım bir şeydir"

RUSYA'NIN SAVAŞ PROPAGANDASI "Z" HARFİNİ KULLANAN SIRP ÇETECELER!

Kosova Başbakanı, 18 Mart 2023 tarihinde Ohri'de varılan anlaşmaya Sırp tarafının uymadığını işaret etti. Ayrıca Kurti, şiddet eylemlerine başvuran Sırp çetecilerin, Rusya’nın Ukrayna'da başlattığı savaş ve işgal girişiminde kullandığı "Z" harfini duvarlara yazdığını ve provokasyon girişiminde bulunduğunu kaydetti. Kurti ayrıca, Sırp tarafından gelen emniyet güçlerinin bu provokasyona zemin hazırladığını işaret etti.

ERDOĞAN, VUCİC VE KURTİ İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile telefonda görüştü. Kosova ve Sırbistan arasında son dönemde artan siyasi gerginliğin müzakere edildiği görüşmede, taraflara diyalog ve itidal çağrısı yapıldı.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Kosova'da artan gerilim, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic'in 29 Mayıs'ta yaptığı açıklamayla tırmandı. Bakan Vucevic açıklamasında, "Ordunun teyakkuzda kalmaya devam ettiğini ve yerel saatle 14.00'e kadar ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını" dile getirdi. 

Vucevic, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic'in, Kosova'daki Sırpların güvenliğini korumakla sorumlu NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) yetkilileriyle irtibat halinde olduğunu ifade etti. Vucevic, Sırp ordusunun Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin olarak, "Durum oldukça zor ve gergin. Hatta durum hiç bu kadar zor olmamıştı" dedi.

KOSOVA'NIN KUZEYİNDE NELER OLUYOR?

Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırplar, belediye seçim sonuçlarını protesto etmek üzere Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binlarına girmek üzere protesto düzenledi. Seçilen Arnavut asıllı belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar 26 Mayıs 2023'ten bu yana taşkınlık çıkarıyor. Yaşanan arbedede 5 polis yaralanmış 4 ekip aracı hasar görmüştü.

Kosovalı polisler ise söz konusu olayın üzerine güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.