SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova'nın kuzeyinde Sırp Belediye Başkan Yardımcısının aracı kundaklandı!

Koosva'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı Leposaviç Belediye Başkan Yardımcısı Dragana Miletic'in aracı kundaklandı. Kosova emniyeti, saldırının Sırp çeteciler tarafından yapıldığını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova'nın kuzeyinde Sırp Belediye Başkan Yardımcısının aracı kundaklandı!

Kosova'nın kuzeyindeki Leposaviç kentinin Belediye Başkan Yardımcısı Dragana Mietic'in 14 Kasım 2023 tarihinde aracı kundaklandı. Kosova polisi, Sırp kökenli yetkilinin aracına yapılan saldırının failinin, Kosova'da gerilimi artıran plaka tartışması dolayısıyla Sırp çeteciler olabileceğine işaret etti. Kosova güvenlik güçlerinden yapılan açıklamada, Sırbistan  tarafından verilen aracın plakasının Kosova'ya ait plaka ile değiştirildiğini belirtti.

"BU, SIRPLAR ARASINDA KORKU YAYMAYI AMAÇLAYAN BİR SUÇ EYLEMİDİR"

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Leposaviç Belediye Başkan Yardımcısı Bayan Dragana Miletic'e ait arabanın yakılması, yerel Sırplar arasında korku yaymayı ve onların kurumlara entegrasyonunu engellemeyi amaçlayan suç niteliğinde bir eylemdir. Bu korkakça ve alçakça eylemin failleri adaletin karşısına çıkacak" ifadelerini kullandı. 

MİLETİC, TEHDİT EDİLDİĞİNİ BİLDİRMİŞTİ

Leposaviç Belediye Başkan Yardımcısı Miletic, geçen aylarda tehdit edildiğini Kosova polisine bildirmişti. Olayla ilgili yapılan soruşturmada bir kişi gözaltına alınmıştı. 

KOSOVA PLAKALARIN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN EK SÜRE VERDİ

Kosova'nın kuzeyinde Sırp çeteciler eliyle Belgrad yönetiminin yükselttiği tansiyon bir süredir gündemi meşgul ediyor. Sırpların yoğunlukta yaşadığı yerlerde Sırbistan tarafından verilen araç plakalarının Kosova Cumhuriyeti'ne ait plakalarla değiştirilmesi gerginliğe yol açtı. Toprak bütünlüğü nedeniyle ülke sınırları içerisinde Kosova'ya ait plakaların kulanılması talimatı veren hükumet, 1 Kasım-1 Aralık 2023 tarihleri arasında ek süre vermişti.

KOSOVA'DA NE OLMUŞTU?

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.