SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova'dan çağrı: Tehdit unsuru Sırp birlikleri bölgeden çekilsin!

Kosova hükumeti, toprak bütünlüğünü tehdit eden Sırp birliklerin bölgeden bir an önce çekilmesi için çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2023 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2023 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova'dan çağrı: Tehdit unsuru Sırp birlikleri bölgeden çekilsin!

Dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan Kosova-Sırbistan geriliimi, Kosova hükumetinin yeni açıklamalarıyla hareketlendi. Hükumet tarafından yapılan açıklamada Sırp güçlerin Kosova'nın kuzeyine 3 farklı yönden konuşlandırıldığı belirtildi.

SIRP BİRLİKLERİN BÖLGEDEN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN KONUSUNDA ÇAĞRI YAPILDI

Açıklamada, "Sırp ordusunun askeri birlikleri dün askeri ve jandarma kapasitelerini, Sırbistan topraklarının birkaç kilometre derinliğinde, Kosova Cumhuriyeti sınır hattı boyunca yer alan 48 ileri harekat üssüne konuşlandırdı. Bu konuşlandırma, aynı zamanda uçaksavar sistemlerini ve ağır topları da içeriyor" bilgisi verildi.

Sırp birliklerinin bölgeden geri çekilmesi vurgulanan açıklama, "Sırbistan kurumları ve (Sırbistan) Cumhurbaşkanı (Aleksandar) Vucic’e, Kosova sınır hattındaki tüm askeri birlikleri derhal geri çekmeleri ve ülkemiz için kalıcı bir tehdit oluşturan 28 ileri askeri üssü ve 20 jandarma üssünü kapatıp askerden arındırmaları çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı. Konuyla ilgili olarak Kosova'nın, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kurum ve kuruluşlarla birlikte ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda daha kararlı olduğu bildirildi.

Ayrıca 24 Eylül 2023'te Kosova'nın kuzeyinde tehdit haline gelen Sırpların geri çekilmesiyle birlikte çok sayıda silah, roketatar, kurşun geçirmez yelek tespit edildiği belirtildi. 

Kosova'nın kuzeyindeki Banjska köyünde çatışmalar sona erdi - Son Dakika

KOSOVA'DA NE OLDU?

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.