SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova Başbakanı Kurti, KFOR Komutanı Ulutaş'tan talep etti: İlave kuvvetler sınıra kaydırılsın

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş'tan, ilave kuvvetlerin Sırbistan sınırına kaydırılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2023 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2023 12:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova Başbakanı Kurti, KFOR Komutanı Ulutaş'tan talep etti: İlave kuvvetler sınıra kaydırılsın

Kosova ile Sırbistan arasında artan gerilim, sınırdaki yeni gelişmelere neden oluyor. Kosova Başbakanı Albin Kurti, NATO'nun Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) yeni komutanı Özkan Ulutaş'tan talepte bulundu. 

"KFOR'UN İLAVE KUVVETLERİ SIRBİSTAN SINIRINA KAYDIRILSIN"

Başbakan Kurti, KFOR'un ilave kuvvetlerinin, silahlarının, tehdidin giriş noktası olduğunu ifade ettiği Sırbistan sınırına kaydırılmasını istedi. Kurti, Sırbistan ile olan geçidin yasa dışı olarak kullanılıdığını belirterek; 350 kilometrelik sınırın Kosova polisi tarafından korunamayacağına vurgu yapıyor. 

NATO'nun talimatıyla son olarak KFOR'a Birleşik Krallık'tan 200, Romanya'dan 130 ilave kuvvet, Kosova'ya konuşlandırılmıştı. KFOR Komutanlığını ise 10 Ekim 2023 tarihinde Tümgeneral Özkan Ulutaş teslim almıştı. Türk komutan Ulutaş, KFOR komutanlığı bir yıl boyunca yürütecek. 

KOSOVA'DA NE OLDU?

Balkanların Çözülmemiş Sorunu: Kosova-Sırbistan Gerginliği

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.