SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova Barış Gücü'ne Romanya'dan destek kuvveti

NATO, Kosova'daki Barış Gücü'ne Romanya'dan 130 ilave asker gönderdi. Kosova'nın kuzeyinde artan gerilim nedeniyle askerlerin bölgedeki güvenliği ve istikrarı sağlaması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2023 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2023 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova Barış Gücü'ne Romanya'dan destek kuvveti

Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül 2023 tarihinden bu yana Sırbistan ile yaşanan gerilim nedeniyle NATO harekete geçti. NATO'nun Kosova Barış Gücüne (KFOR) askeri destek için Romanya'dan 130 ilave asker gönderildi. NATO tarafından yapılan açıklamada askerlerin Kosova'ya ulaştığı bildirildi.

Açıklamada, ilave askerin NATO'nun Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı'nın talebiyle Kuzey Atlantik Konseyindeki Müttefikler'in onayıyla gönderildiği belirtildi.

10 Ekim 2023 tarihinde Türkiye'nin devraldığı KFOR Komutanlığı, 12 Haziran 1999'dan bu yana bölgedeki güvenliği ve istikrarı koruyor. Tümgeneral Özkan Ulutaş'ın 1 yıl boyunca komutanlık yapacağı KFOR, 31 NATO üyesi ülkenin askeri desteğini alıyor. 

KOSOVA'DA NE OLDU?

Balkanların Çözülmemiş Sorunu: Kosova-Sırbistan Gerginliği

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.