SON DAKİKA
Hava Durumu

İspanya Başbakanından uluslararası topluma çağrı!

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, uluslararası toplumu Ukrayna ve Orta Doğu'da yaşananlara daha fazla sessiz kalmamaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İspanya Başbakanından uluslararası topluma çağrı!

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, La Vanguardia gazetesinin ödül töreninde yaptığı konuşmada, Ukrayna ve Orta Doğu’da yaşanan katliama değindi. Ukrayna ve Orta Doğu’da “rutin hale gelen katliamı” kınayan Sanchez, "Uluslararası toplum sessizliğini korursa, uluslararası hukuk ve barışı savunmak için sesimiz daha çok çıkacaktır." dedi.

“DEMOKRASİDEN NEFRET EDENLER ONA HER YERDE ZULMEDİYOR”

Sanchez, "Demokrasiden nefret edenler ona her yerde zulmediyor." ifadeleriyle tepkisini dile getirdi ve demokrasinin savunulması gerektiğini vurguladı.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YA YÖNELİK İŞGAL GİRİŞİMİ YAKLAŞIK 3 YILDIR SÜRÜYOR

Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal girişimi ve saldırı başlattı. İşgal girişiminin başladığı o günden bugüne sayısız saldırı gerçekleştiren Rusya, birçok Ukraynalı sivili katletti. Üç yıla yaklaşan savaşta Rusya, Ukrayna’nın enerji  altyapısını, evleri, okulları ve hastaneleri hedef almaya devam ediyor. İşgalci Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi devam ederken Orta Doğu’da İsrail- Filistin çatışması patlak verdi.

EN AZ 11 BİN 743 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinin verilerine göre, 24 Şubat 2022’den 6 Eylül 2024 tarihinde kadar Rus saldırıları nedeniyle Ukrayna'da en az 11 bin 743 sivil hayatını kaybetti ve 24 bin 614 sivil yaralandı.

Ukrayna’nın yoğun çatışmaların devam ettiği bölgelerinde verilerin düzgün bir şekilde toplanamadığı ayrıca BM temsilcilerinin Rus işgali altındaki bölgelerine erişmesine izin verilmediği için sivil kayıplara dair gerçek sayıların daha yüksek olduğu belirtiliyor.

ORTA DOĞU’DA NELER OLUYOR?

Filistin direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023 tarihinde abluka altındaki şehirlerin kontrolü yeniden sağlamak amacıyla başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'na karşı İsrail güçleri harekete geçmişti. İsrail, Hamas’a karşılık vermekle kalmadı ve Gazze’ye sert müdahalesi sonucu ağır bir soykırım gerçekleştirdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve katliamı devam ediyor.  Gazze’de İsrail tarafından katledilen sivil sayısı 41 bin 534’e yükseldi. 

Ayrıca İsrail ile Lübnan arasında ise neredeyse bir yıldır zaman zaman şiddetlenen çatışmalar meydana geliyor. Lübnan’da 17 Eylül 2024 tarihinde Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Hizbullah’a ait olduğu iddia edilen çağrı cihazları ve telsizler bir gün arayla patladı ve en az 37 kişi ölürken 3 binden fazla kişi yaralandı. İsrail ordusu 23 Eylül 2024 tarihinden bu yana Lübnan’ın güneyine hava saldırıları düzenliyor. İsrail 30 Eylül 2024 tarihinde geç saatlerde Lübnan’a kara operasyonu başlattığını duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.