SON DAKİKA
Hava Durumu

İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu

İran, Çin ve Rusya'nın başını çektiği Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) resmen kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2023 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara

Çin ve Rusya'nın bölgedeki hegemonyasını artırmak için kurulan Şanghay İşbirliği Örgütünün 2023 Liderler Zirvesi bugün Hindistan'ın ev sahipliğinde başladı. Zirvede kabul edilen bildiride, İran'ın örgüte tam üye olarak kabul edildiği açıklandı. Örgütün yayımladığı bildiride, "Üye ülkeler, İran'ın ŞİÖ'ye tam üye olarak kabul edilmesinin tarihi önemini vurguladılar" denildi.

İRAN, ŞİÖ'NÜN 9. ÜYESİ OLDU

İran, böylelikle örgütün dokuzuncu üyesi oldu. İran, Eylül 2022'de Semerkant'ta düzenlenen bir önceki ŞİÖ zirvesinde üye devlet statüsü elde etmek için bir taahhüt muhtırası imzalamıştı. ŞİÖ'ye resmi olarak girmesinden önce gözlemci statüye sahipti. 

ÇİN VE RUSYA'NIN BAŞINI ÇEKTİĞİ ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

2001 yılında Çin, Rusya ve bölge ülkeleri tarafından kurulan Şangay İşbirliği Örgütüne, 2017 yılında Hindistan ve Pakistan, geçen yıl ise İran tam üyelik başvurusu yaptı. Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise gözlemci ülke statüsüne sahip.

2012 yılında örgütte diyalog ortağı statüsü kabul edilen Türkiye, 2017 yılında statüyü onaylayarak iç hukuk onay sürecini tamamladı. Türkiye'nin yanı sıra bu statüye sahip olan diğer ülkeler  Azerbaycan, Sri Lanka, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Suudi Arabistan, Mısır ve Katar. 

İran'ın katılmasıyla Şangay İşbirliği Örgütünün üyeleri; Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan ve İran oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.