SON DAKİKA
Hava Durumu

İran, Erbil’de ABD üslerini vurdu

İran, dün gece Irak’ın Erbil kentinde bulunan ABD Başkolonsluğuna ve üslerine balistik füze saldırısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran, Erbil’de ABD üslerini vurdu

İran, Irak’ın Erbil kentinde bulunan ABD Başkolonsluğuna ve üslerine füze ve insansız hava aracı ile saldırı düzenledi. İran, ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı civarında bulunan ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyon üslerini vurdu. Erbil’de gerçekeleşen saldırıları İran Devrim Muhafızları üstlendi.

İran Devrim Muhafızları Ordusunun konuya ilişkin yazılı açıklamasında  "İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusunun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi" ifadeleribe yer verildi.

MOSSAD KARARGAHLARI VURULDU

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Erbil kentinde Mossad'ın karargahının da balistik füzelerle hedef alındığı belirtildi.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İran’ın saldırısının ardından Erbil Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. Bazı yerleşim yerlerinde yangın çıktı ve 4 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. ABD ise üsslerinin zarar görmediğini duyurdu.

BARZANİ’DEN TEPKİ!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrut Barzani, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından Erbil'de birden fazla noktada gerçekleştirilen balistik füze saldırılarını şiddetle kınadı. Barzani,  saldırının gerekçesiz olduğuna işaret ederek birçok sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti. Ayrıca Barzani, uluslararası topluma tepkisiz kalınmaması adına çağrıda bulundu.

SALDIRININ ARKA PLANI NE?

İran Devrim Muhafızları Ordusunun lideri Kasım Süleymani'nin Kirman kentindeki mezarı yakınlarında patlama meydana gelmişti. İran devlet televizyonu 3 Ocak 2024 tarihinde Süleymani'nin vefatının 4. yıldönümünde yapılan tören esnasında 2 kere patlama olduğunu duyurmuştu. İran’ın Erbil’deki söz konusu saldırılarının, 84 kişinin hayatını kaybettiği bu olaya misilleme olarak yaptığı düşünülüyor. Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında  gerçekleşen patlamayı DAEŞ üstlenmişti. Ancak İran, İsrail’i sorumlu tutmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.