SON DAKİKA
Hava Durumu

Güney Kore'den Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri iş birliğine dair önemli açıklama

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki artan askeri iş birliğinin Kore Yarımadası'nda ve Avrupa'da barış ve güvenliğe yönelik belirgin bir tehdit olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Güney Kore'den Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri iş birliğine dair önemli açıklama

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Birleşik Krallık Merkezli Reuters haber ajansına 8 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya-Kuzey Kore iş birliğine değindi. Açıklama 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde yapılacak NATO zirvesi öncesinde geldi.

Yoon, "Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri iş birliği, Kore Yarımadası'nda ve Avrupa'da barış ve güvenliğe yönelik belirgin bir tehdit ve ciddi bir meydan okuma oluşturuyor." dedi.

“KUZEY KORE ULUSLARARASI TOPLUM İÇİN AÇIKÇA BİR TEHDİTTİR”

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore’nin uluslararası toplum için açık bir tehdit olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kulandı:

"Umarım Rusya, kendi çıkarları için hangi tarafın -Güney mi yoksa Kuzey mi- daha önemli ve gerekli olduğuna mantıklı bir şekilde karar verir."

RUSYA-KUZEY KORE İTTİFAKINDA YENİ SEVİYE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aradan sonra 18-19 Haziran 2024 tarihlerinde  Kuzey Kore’ye resmî ziyaret gerçekleştirmişti. Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Ayrıca, iki ülke hükûmetleri arasında sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanı ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sınır otomobil yolu köprüsünün inşasına ilişkin anlaşmalar imzalanmıştı. Jong-un ile Putin arasında gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen toplantıda konuşan Putin, anlaşmanın "imzacı taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanmasını içerdiğini" söylemişti.

Kim Jong-un ise, Rusya'yı "en dürüst dost ve müttefik" olarak nitelendirirken, Putin'den "Kore halkının en sevgili dostu" olarak bahsetmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 5 Temmuz 2024’te yaptığı açıklamada, NATO zirvesinde Ukrayna ve Güney  Kore arasındaki iş birliğinin artırılmasının ele alınılacağını kaydetmişti. Güney Kore’nin Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşmaya yanıt olarak Ukrayna'ya silah tedarik etmesi bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.