SON DAKİKA
Hava Durumu

Fidan: Türkiye olarak biz Ukrayna konusunda yardımların devam etmesini destekliyoruz

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirilen NATO Gayri resmi Dışişleri Bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fidan: Türkiye olarak biz Ukrayna konusunda yardımların devam etmesini destekliyoruz

Çekya’nın başkenti Prag’da 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde NATO Gayri resmi Dışişleri Bakanları toplantısı gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

UKRAYNA MESELESİ GÜNDEMDEYDİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiye olarak NATO zeminlerinde her zaman için vurguladığımız görüşlerimizi burada yüksek sesle tekrar gündeme getirdik. Özellikle bugün Ukrayna meselesi çok ciddi olarak gündemimizdeydi. Türkiye olarak biz Ukrayna konusunda yardımların devam etmesini, Ukrayna'nın caydırıcılık konusunda yeterli olmasını destekliyoruz” dedi.

NATO'NUN BU SAVAŞA TARAF OLMASI DAHA BÜYÜK BÖLGESEL KRİZLERİ BERABERİNDE GETİREBİLİR

NATO'nun bu savaşın bir parçası olduğunu vurgulayan Fidan, “Bu ikisi arasındaki dengenin NATO ülkeleri tarafından ve teşkilat olarak NATO tarafından gözetilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu görüşümüz, genel kabul gören bir görüş. Bu hattın tutulması gerekiyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sağlamak ve topraklarını özgürlüğe kavuşturmak için desteklenmesi, bir süreç ama NATO'nun bu savaşa taraf olması başka bir konu. Bu, daha büyük bölgesel krizleri beraberinde getirebilir.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'YA DESTEĞİ TAM

Fidan, Türkiye’nin Ukrayna’ya desteğinin tam olduğunun altını çizerek “Cumhurbaşkanımız bu konuda Türkiye'nin iradesini açık şekilde ortaya koymuştur. Diğer taraftan NATO ülkelerinin savunmaya yönelik çabaları devam ederken, ihmal edilen bir konuyu da sürekli gündeme getiriyoruz. O da diplomatik boyutun masaya taşınması. Sadece savaşla ilgili konuların değil, diyalogla ilgili yöntemlerin de bu sorunun çözümünde kullanılması gerektiğini biz Türkiye olarak vurguluyoruz. Bunun yapılmaması daha büyük riskleri beraberinde getirir. Bugün de bunu gündeme getirdik.” ifadelerini kullandı.

Fidan, savaşa barışçıl bir çözüm bulunması yolundaki baskılar ve çalışmalarımızı devam ettirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Gazze sorununa dikkat çeken hemen hemen tek ülke olduğunu dile getiren Fidan, “Diğer taraftan tabii özellikle NATO bir güvenlik örgütü. Küresel güvenlik sorunlarıyla sadece çıktığı zaman değil, çıkmadan önce de ilgilenmesi gerekiyor. Gazze sorununun, İsrail-Filistin meselesinin bölgesel bir sorun olarak görünmekle beraber küresel bir güvenlik sorununa dönüşme probleminin olduğunu, hatta belli açılarıyla dönüştüğünü de gündeme getirdik.” dedi.

“NATO'NUN UKRAYNA'DA İŞGALE KARŞI GÖSTERDİĞİ BİR DURUŞ VAR. AYNI ŞEKİLDE FİLİSTİN'DE DE İŞGALE KARŞI İLKELİ BİR DURUŞ GÖSTERMESİ GEREKİYOR”

Ayrıca Fidan açıklamasında, “Burada eğer Gazze'deki katliam, soykırım durdurulmazsa, hemen bir ateşkes anlaşması ve insani yardım hamlesi başlatılmazsa, akabinde iki devletli çözüme gidilmezse, bu sorunun giderek daha da büyüyeceğini, evrileceğini, başka aktörleri de içine alacağını ve küresel bir soruna dönüşeceğinin altını tekrar çizdik. Yani NATO'nun Ukrayna'da işgale karşı gösterdiği bir duruş var. Aynı şekilde Filistin'de de işgale karşı ilkeli bir duruş göstermesi gerekiyor. Bunun altını kuvvetli şekilde çizdik.” ifadelerine yer verdi.

FİDAN'DAN HER FIRSATTA BARIŞ ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 18 Mart 2024 tarihinde CNN Türk’e dış politika gündemine dair önemli açıklamalarda bulunmuştu. Ukrayna'daki duruma değinen Fidan, Türkiye’nin hem NATO hem de Avrupa platformlarında barış çağrısı yaptığını vurgulamıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan “ABD'de de başka toplantılarda da bana hep soruluyor. Dediğim şu, yıpratma savaşına döndü her iki taraf da kayıplar veriyor. Bu yayılma riskini diri tutuyor. Biz bu durumdan rahatsızız. Savaşın bölgeye yayılma riski var. Yayılma önce dille başlıyor sonra eyleme dönüşüyor. Ukrayna'daki duruma bizden daha çok Avrupa'nın tedirgin olması gerekiyor.” demişti.

Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihi itibarıyla Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıları tüm şiddetiyle sürüyor. 

İSRAİL, GAZZE’YE SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR

Filistin direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023 tarihinde abluka altındaki şehirlerin kontrolü yeniden sağlamak amacıyla başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'na karşı İsrail güçleri harekete geçmişti.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki sert müdahalesi ve hava saldırıları devam ediyor. Yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 984'ü aştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.