SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan ve Zelenskıy, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasını görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, dün telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2023 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2023 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erdoğan ve Zelenskıy, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasını görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün telefonda Rusya'nın çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasını görüştü.

ERDOĞAN VE ZELENSKIY, TAHIL ANLAŞMASINI GÖRÜŞTÜ

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Zelenskıy'ın talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede iki liderin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasını ele aldığı bildirildi.  Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede, Türkiye'nin barışı hakim kılmak için yoğun bir gayret ortaya koyduğu belirtildi. 

"KARADENİZ TAHIL GİRİŞİMİ İÇİN KOORDİNE OLDUK"

Öte yandan Zelenskıy, Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi sosyal medyadan değerlendirdi. Zelenskıy, sosyal medya hesabından konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdik. 7 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilen verimli toplantı ve Türkiye’nin Ukrayna’nın NATO üyeliğine ilişkin ilkeli duruşu için mevkidaşıma teşekkür ettim. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin çalışmalarını eski haline getirmek için koordine olduk. Rusya'nın eylemleri nedeniyle dünya bir kez daha gıda krizinin eşiğine geldi. Afrika ve Asya'nın birçok ülkesinde toplam 400 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Birlikte, küresel bir gıda felaketini önlemeliyiz" ifadelerini kullandı.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLAR GÖRÜŞÜLDÜ

Ayrıca Zelenskıy, görüşmede Ukrayna'nın barış formülünün uygulanmasının ve Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılmasının ele alındığını bildirdi. Zelenskıy, "Barış formülünün uygulanmasını müzakere ettik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başta Kırım Tatarları olmak üzere Ukraynalı tutsakların dönüşünü kolaylaştırmasını istedim" dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu.

17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.