SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Dünya toplumu Kırım’a desteğini güçlendirmeli”

Birleşmiş Milletler (BM) Yerel Halklar Daimi Forumu Başkan Yardımcısı Oliver Loode, batı ülkelerinin Rusya’nın Kırım’daki saldırgan politikasına gerekli tepkiye gösterdiğini, eğilimlerin olumlu olduğunu ancak bunun yeterli olmadığı fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 29.02.2016 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 29.02.2016 08:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Dünya toplumu Kırım’a desteğini güçlendirmeli”

Birleşmiş Milletler (BM) Yerel Halklar Daimi Forumu Başkan Yardımcısı Oliver Loode, Avrupa Parlamentosu’nun Kırım Tatarlarının Kırım’ın köklü halkı olarak tanınması ile ilgili kararının tarihi bir adım olduğunu söyledi.
 
Kiev’de Ukrayna Kriz Merkezi’nde, 26 Şubat tarihinde düzenlenen “Kırım, Ukrayna’dır” konulu uluslararası forumda konuşan Oliver Loode, “Avrupa Parlamentosu kararının ikinci maddesinde, köklü halkların diğer halklarla eşit haklara sahip olduğunu belirtiyor. Avrupa Parlamentosu’nun tanıması, Batı dünyasının çoğunun Kırım Tatarlarını köklü halk olarak kabul ettiği anlamına geliyor” diye kaydetti.  
 
İlgili sürecin devam ettirilmesi ve Kırım’a desteğin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Loode, “ABD Kongresi de aynı kararı kabul etse iyi olurdu. 2 yıl önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Kırım’ın ilhakı ile ilgili kararnameyi kabul etti. Belki şimdi, Kırım Tatarlarının köklü halk olarak kabul edildiğinin de belirtildiği yeni bir kararname kabul etmenin zamanı gelmiştir?” dedi.
 
BM’de Ruslar Kırım’ın köklü halkı olarak görülmüyor
 
Oliver Loode, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi birçok ülkenin, işgal edilen Kırım’ın Rus nüfusunun Kırım’ın köklü halkı olarak kabul etmediğini belirtti.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Loode, “Kırım Tatarlarının Avrupa Birliği ve Batı dünyasındaki konumunu güçlendirmek çok önemli. Şubat ayının başında Avrupa Parlamentosu Kırım ile ilgili kararı kabul etti. Kararda Kırım Tatarlarının Kırım’ın köklü halkı olduğu resmi olarak belirtildi. Birleşmiş Milletler’de de aynı fikir paylaşıldığını kaydetmek istiyorum” dedi.
 
26 Şubat tarihi, bir sembolik tarih haline geldi ve Kırımlıların Rus işgaline direniş günü olarak kabul ediliyor. 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.
 
Rusya Federasyonu, 2014 yılının Şubat-Mart aylarında Kırım’ı işgal operasyonunu gerçekleştirdi. Dünyadaki ülkelerin çoğu Kırım’ın işgalini kabul etmedi. Rusya Federasyonu ise Mart 2014’te düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini bildirdiğini savunuyor. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölge olarak kabul ediyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.