SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan ve kültürel mirası İstanbul'da konuşulacak

İstanbul Ticaret Üniversitesinde Uygur Türkü şair Aziz İsa Elkun'un konuşmacı olarak katılacağı "Doğu Türkistan ve Kültürel Miras Üzerine Söyleşi" tertip edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 20:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan ve kültürel mirası İstanbul'da konuşulacak

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Doğu Türkistan’ın unutulmaz kültürel mirası ve bu mirasın günümüzde karşılaştığı tehditler üzerine bir söyleşiye ev sahipliği yapacak. Uygur şair, yazar ve akademisyen Aziz İsa Elkun, 24 Eylül 2024 tarihinde üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi’nde düzenlenecek etkinlikte konuk olarak katılımcılarla buluşacak. 

SÜRGÜNDE BİR UYGUR ŞAİRİNİN SESİ: AZİZ İSA ELKUN

Aziz İsa Elkun, Uygur kültürü ve halkının sesi olma görevini yıllardır başarıyla sürdüren önemli bir isim. Doğu Türkistan’da doğan, 2001’den beri Londra’da yaşayan Elkun, Londra Üniversitesi SOAS Enstitüsünde araştırmacı olarak görev yapıyor. Elkun, hem Uygurca hem İngilizce yayımladığı eserleriyle yalnızca edebi bir katkı sunmakla kalmayıp, Uygur halkının yaşadığı zulmü ve kültürel soykırımı da gözler önüne seriyor.

KÜLTÜREL SOYKIRIM VE UYGUR MİRASI

Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur halkına karşı uyguladığı baskılar, sadece siyasi bir boyut taşımıyor; aynı zamanda derin bir kültürel soykırım sürecini içeriyor. Elkun’un eserlerinde sıklıkla işlediği bu trajedi, Uygur kimliğini silmeye yönelik sistematik bir saldırı olarak öne çıkıyor. Çin’in toplama kamplarındaki milyonlarca Uygur’un zorla asimilasyona tabi tutulduğu, tarihi eserlerin ve kültürel değerlerin yok edildiği bu süreç, Elkun’un şiirlerinde ve araştırmalarında geniş yer buluyor.

ELKUN’UN ESERLERİNDEN BİR SEÇKİ

Elkun, bugüne kadar üç kitap, sayısız şiir ve birçok akademik makale kaleme aldı. “Donay Deryasidin Orxun Boylirighiche” adlı kitabı, Uygurların demokrasi ve ifade özgürlüğü mücadelesine ışık tutuyor. Ayrıca, Kasım 2023’te yayımlanan “Uygur Şiirleri Antolojisi”, Uygur halkının 2.000 yıllık zengin edebi geleneğini dünya edebiyatına kazandırıyor. Yakında yayımlanacak olan “Kar Çiçeği” adlı şiir kitabı ise şairin Londra’daki sürgün yıllarında yazdığı eserleri içeriyor.

Etkinlik Detayları

Tarih: 24 Eylül 2024  
Saat: 11:00 - 13:00  
Yer: İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sütlüce Yerleşkesi, A-606

Aziz İsa Elkun’un söyleşisi, Doğu Türkistan’ın kültürel mirasını koruma ve Uygur halkının karşı karşıya kaldığı insan hakları ihlallerine dikkat çekme adına önemli bir fırsat olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.