SON DAKİKA
Hava Durumu

Dışişleri Bakanı Fidan'a Kerkük seçimiyle ilgili soru önergesi

TBMM Ankara Milletvekili Koray Aydın, Kerkük'te Türkmenlerin yok sayıldığı seçime ilişkin olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 20:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanı Fidan'a Kerkük seçimiyle ilgili soru önergesi

Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oturumda kentin yeni Vali ve İl Meclis Başkanını seçmişti. Türkmenlerin yok sayıldığı seçimde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine mensup Rebvar Taha Valilik görevine getirilirken; Arap Koalisyonundan Muhammed Hafız İl Meclis Başkanı seçilmişti.

Türkmenlerin yok sayıldığı seçim sonrasında Türk dünyasının birçok bölgesinden temsilci, tepkilerini ortaya koyan açıklamalarda bulunmuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın, 21 Ağustos 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek, konuyu Türk siyasetinin gündemine taşıdı.

Koray Aydın TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, Tarihi Türk yurdu olan ve yüzyıllarca merkez nüfusunun çoğunluğunu Türklerin oluşturduğunu Kerkük’te uzun yıllardır Türkmen kimliğini ve siyasi varlığını yıpratmaya yönelik politikalar yürütülmekte olduğunu belirterek, "Son olarak da 10 Ağustos 2024 tarihinde hukuksuz bir şekilde Kerkük’ün dışında yani Bağdat’ta bir otelde yapılan ve Kerkük Vilayet Meclisi üyelerinin bir kısmının da boykot ettiği bir seçimle Kerkük Valiliğine hiçbir uzlaşma ya da hukukilik aramadan, bölgede PKK terör örgütüyle yakın ilişkileri olan KYB grubunun bir temsilcisi Vali olarak seçilmiştir." dedi.

Seçimin jet hızıyla yine KYB grubundan olan Irak Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını anımsatan Aydın, "Bu seçim şehirde infial yaratmış, başta Iraklı Türkmenlerin siyasi temsilcisi olan Irak Türkmen Cephesi olmak üzere bütün Türkmen unsurlar, Arap unsurlar ve hatta Barzani’nin KDP grubu dahi seçimi protesto etmiştir. Irak Türkmen Cephesi, söz konusu toplantının yasal olmadığını ifade ederek, iptali için Yüksek Federal Mahkemeye başvurmuştur." ifadelerini kullandı.

Ankara Milletvekili Aydın, 10 Ağustos'ta yapılan seçim ve sonrasında yaşanan gelişmeleri özet olarak sunduktan sonra, Dışişleri Bakanı Fidan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi:

1. Ortadoğu coğrafyasındaki hemen her konu hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığımız Kerkük’te Türkmenleri yok sayan hukuksuz seçim hakkında neden resmi bir açıklama yapmamıştır? 

2. Seçimin hukuksuzluğu ve Türkmenlerin haklarının korunmasıyla alakalı Irak devleti nezdinde Dışişleri Bakanlığımızın bir girişimi olmuş mudur? Irak’ın Ankara Büyükelçisine herhangi bir nota verilmiş midir?

3. Türkiye’nin pek çok ülke ve bölge için arabuluculuk girişimleri bulunmaktadır. Kerkük için de böyle bir girişim olacak mıdır? Kerkük’te pek çok grup tarafından uzlaşıyla teklif edilen Türkmen, Kürt, Arap dönüşümlü valilik sisteminin yerleşmesi için bir girişimde bulunulacak mıdır?

4. Hukuksuz seçim sonrasında Irak Türkmenlerinin yaşayabileceği olası hak kayıpları ve sorunların çözümü için Türkiye Cumhuriyeti özel bir destek verecek midir?

5. KYB grubunun PKK terör örgütü ile yakınlığı hatta bölgede hamiliği düşünüldüğünde bu seçim Türkiye açısından da bir güvenlik sorunu yaratmayacak mıdır? Bu hususta ne gibi tedbirler alınacaktır?

6. 15 Ağustos 2024 tarihinde ülkemize bir ziyarette bulunan Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin’e Kerkük’teki vali seçimi hakkında ülkemizin görüşleri aktarılmış mıdır? Bu hususta ortak bir anlayış geliştirilmiş midir?

7. Sayın Fuad Hüseyin ile gerçekleştirilen görüşmede imzalanan “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı” kapsamında Kerkük’teki PKK varlığı ve PKK destekçilerine yönelik de ortak bir mücadele yapılacak mıdır?

KERKÜK'TEKİ SEÇİM SKANDALI

Toplamda 16 üyesi bulunan Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos 2024'te 9 üye ile gerçekleştiridiği sözde seçimle Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine mensup Rebvar Taha'yı Valilik görevine getirdi. Öte yandan Arap Koalisyonundan Muhammed Hafız ise İl Meclis Başkanı seçildi. Türkmenlerin saf dışı bırakılarak yapıldığı oylama tartışma yaratırken, kentteki etnik gruplar arasındaki gerginlik yükseldi.

Ayrıca seçime Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri ve 3 Arap üye de seçime katılım sağlamadı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) bir otel odasında gerçekleştirilen sözde seçimin yasal olmadığını belirterek, seçimin iptali için Yüksek Federal Mahkemeye başvuruda bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.