SON DAKİKA
Hava Durumu

Dijital kıyamet: Microsoft yazılım sistemi küresel çapta çöktü!

Microsoft kaynaklı küresel çaplı kesinti sebebiyle uçuşlar iptal oldu, medya ve bankacılık sektörlerinde aksama meydana geldi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2024 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2024 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dijital kıyamet: Microsoft yazılım sistemi küresel çapta çöktü!

Dünya genelinde yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor. Birçok sektörde işlemler durdu. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoftun sisteminde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesinti yaşanıyor.

MİCROSOFTUN YANI SIRA VİSA, RYAN AİR, VİRGİN MEDİA, SKY GİBİ SİTELERDE SORUN YAŞANDI

Erişim sorunu yaşanan siteleri listeleyen Down Detector’a göre Microsoft’un yanı sıra Visa, Ryan Air, Virgin Media, Sky gibi sitelerde sorun yaşandı. Kesinti nedeniyle Microsoft'un Azure ve Office365 hizmetlerinin dünya genelinde sekteye uğradığı belirtilirken, söz konusu hizmetlerin perşembe günü saat 18:00 ET (Türkiye saati ile 20:00) ya da gece yarısı CET (TSİ 01:00) itibariyle kesintilerden etkilenmeye başladığı bildirildi.

"BU SORUNU HAFİFLETMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Big Tech devinden yapılan açıklamada, "Çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişim konusunda kullanıcıları etkileyen bir sorunu araştırıyoruz. Bu sorunu hafifletmeye devam ederken, kullanıcıların kademeli olarak rahatlama yaşamaya devam edeceklerini umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

BTK KONUYA İLİŞKİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Türkiye’de de havacılık ve bankacılık sektörleri aynı sorunu yaşadı. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı.

"YERLİ VE MİLLΠÜRÜNLERİMİZLE 7 GÜN 24 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

BTK tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz" denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.