SON DAKİKA
Hava Durumu

İran Cumhurbaşkanı Reisinin cesedini AKINCI İHA buldu!

Türkiye'nin İran'ın talebi üzerine helikopterin düştüğü enkaz bölgesine gönderdiği AKINCI İHA, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetinin cesedine ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2024 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2024 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran Cumhurbaşkanı Reisinin cesedini AKINCI İHA buldu!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan ziyaretinin dönüşünde helikopterin sert bir düşüş yapması nedeniyle hayatını kaybetti. Helikopterin içinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Reisi'nin heyetinin bulunduğu helikopter 19 Mayıs 2024 tarihinde Jolfa'da düştü. Hava şartlarından dolayı uzun bir müddet Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetine ulaşılamadı. 

AKINCI İHA BÖLGEYİ TESPİT ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti İran'ın talebi üzerine helikopterin düştüğü bölgeye çok sayıda insansız hava aracı (İHA) gönderdi. Bölgede arama çalışmaları yapan AKINCI İHA, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetinin içinde olduğu helikopterin enkazını buldu. Ardından İran Kızılayı enkaza yaklaştıklarını duyururken İran Devlet Televizyonu enkazda herhangi bir yaşam belirtisi bulunmadığını bildirdi. 

Enkaza 15. saatte ulaşıldığı aktarıldı. Helikopterdeki heyette herkesin hayatını kaybettiği ifade edilirken, İran'da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı İbrahim Reisi'nin hayatını kaybetmesi üzerine taziye mesajı yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İran hükûmetinin yanında olacağını belirttiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Geçirdiği helikopter kazasında maalesef vefat ettiğini öğrendiğimiz, değerli mevkidaşım, kardeşim, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Merhum Reisi ile aynı helikopterde hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı ve diğer kişilere de Allah’tan rahmet diliyorum. Başta İran İslam Cumhuriyeti’nin Dinî Lideri Sayın Ali Hamaney olmak üzere, dost ve kardeş İran halkına, hükûmetine, Sayın Reisi’nin ve diğer merhumların ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum. Görevde olduğu süre boyunca İran halkının ve bölgemizin huzuru için verdiği çabalara bizzat şahitlik eden bir mevkidaşı olarak, Sayın Reisi’yi saygıyla ve minnetle yâd ediyorum. Türkiye olarak pek çok kez olduğu gibi bu zor ve müessif günlerinde de komşumuz İran’ın yanında olacağız."

https://x.com/RTErdogan/status/1792457324126179488

NE YAŞANMIŞTI?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan bir helikopterin 19 Mayıs 2024 tarihinde düştü. Düşme nedeninin belirtilmediği olayda, Reisi'nin içinde bulunduğu Mi-171 helikopterinde, Doğu Azerbaycan Valisi Ayetullah Al-Hashem ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdollahyan da bulunuyordu.

JOLFA NERESİ?

Olay Jolfa yakınlarında meydana gelmişti. Jolfa, İran'ın başkenti Tahran'ın 600 kilometre (375 mil) kuzeybatısındaki Azerbaycan sınırında yakın bir şehir. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi aynı gün Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev  ile Aras Nehri üzerinde iki ülkenin ortaklaşa inşa ettiği barajın açılışını yapmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.