SON DAKİKA
Hava Durumu

Bosna Hersek Savaşı’nın isimsiz kurbanları defnediliyor

Savaşta hayatını kaybeden ve kimlik tespitleri yapılamayan yüzlerce kurban, Bosna Hersek’in Visoko Şehir Mezarlığı’na defnediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bosna Hersek Savaşı’nın isimsiz kurbanları defnediliyor

1992-1995 yılları arasında gerçekleşen Bosna Savaşı’nda hayatlarını kaybeden ve kimlik tespiti yapılamayan yüzlerce kişi, Visoko’daki Şehir Mezarlığına defnediliyor. Defnedilen kişiler hakkında Visoko Şehir Mezarlığı Müdür Yardımcısı Kenan Karavdic, “Savaşın bitiminden sonra buraya öldürülen kişilerin cesetleri getirildi. Burada, o döneme ait 800 kimliği belirsiz kişi vardı. Bazıları 1995 ve 1996'da toplu mezarlardan çıkarıldı. Mezarlardan çıkarıldıkları konumları dikkate aldığımızda, kurbanların çoğunun Boşnak olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karavdic, Perucac Gölü’nden çıkarılan 135 kurbanın kimliğinin belirlenememesi hakkında “Kimliği belirlenemeyen bu kadar çok sayıda insanın olmasının nedeni artık ailelerin olmaması. Tüm aileler yok olmuş, yerinden edilmiş, başka yere taşınmış ya da ölmüş” açıklamasında bulundu. 
Aynı zamanda Karavdic; ilk kimlik tespitlerinde teknoloji şartlarının iyi olmamasından dolayı hatalı sonuçlar çıktığını, ABD’nin Tuzla’da finanse ettiği laboratuvar sayesinde hatasız sonuçlar elde edilmeye başlandığını belirtti. Karavdic, bugüne kadar toplam 10 bin kurbanın mezarlığa getirilip aileleri tarafından kimlik tespitlerinin yapıldığını ve teslim edildiğini kaydetti. 

2 MİLYON KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ
Yugoslav ordusu ve Sırp birlikleri tarafından Bosnalı Müslümanlara karşı 1992 yılında başlatılan etnik temizlik, 1995 yılında 100 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesi, 2 milyon kişinin yerinden edilmesi ve yaklaşık 7 bin kişinin savaşta kaybolması ile sonuçlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.