SON DAKİKA
Hava Durumu

Bosna Hersek 1 Mart Bağımsızlık Günü'nü kutluyor

31 yıl önce referandumla Yugoslavya'dan ayrılan Bosna Hersek bugün bağımsızlığının yıl dönümünü kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2023 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2023 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bosna Hersek 1 Mart Bağımsızlık Günü'nü kutluyor

Yugoslavya'nın dağılmasıyla egemenlik için sandığa giden Bosna Hersek bugün bağımsızlığının 31. yıl dönümünü kutluyor. Nüfusu Müslüman Boşnaklardan oluşan Bosna Hersek 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan referandumla bağımsızlığını ilan etmişti. Nüfusun yüzde 99.4'ü bağımsızlık için "evet" oyu kullanarak Bosna Hersek'i bağımsızlığa kavuşturdu. 

1 MART BOSNA HERSEK BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Bağımsızlık referandumunun ve hemen akabinde başlayan kanlı Bosna Savaşı'nın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen henüz siyasi istikrardan söz edilemeyen ülkede, savaşta birbiri ile çatışmış Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasındaki etnik temelli gerilimler de halen devam ediyor.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandıran ancak ülkeye dünyadaki en karmaşık siyasi sistemlerden birini getiren Dayton Barış Anlaşması, birçok noktada ülkenin önünü kesen sorunlara neden olmaya devam ediyor. Aynı zamanda halkın büyük çoğunluğu tarafından "miadı dolmuş bir anlaşma" olarak kabul ediliyor. AB üyeliği, ülkenin karmaşık yapısının neden olduğu bazı sıkıntılar, NATO üyeliği ise Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Sırpların engellemeleri sebebiyle yakın gelecekte gerçekleşebilecek hedefler olarak görülmüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.