SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Genel Sekreterinden Türkiye’nin Karadeniz’deki müzakere çalışmalarına vurgu

BM Genel Sekreterinden Antonio Guterres, Kazan’daki BRICS zirvesinin oturum aralarında Putin ile görüşmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Genel Sekreterinden Türkiye’nin Karadeniz’deki müzakere çalışmalarına vurgu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in katılmış olduğu 16. BRICS Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerde bulundu. Sekreter Guterres’in BRICS Zirvesi’ne katılımı sonrası BM sözcülüğünden yapılan açıklamada, Guterres’in oturum aralarında Putin ile görüşmelerde bulunduğu kaydedildi. Yapılan açıklamaya göre Sekreter Guterres, Türkiye’nin Karadeniz’de seyrüsefer serbestinin sağlanması için yapmış olduğu müzakereleri vurguladı.

Genel Sekreter Guterres’in 16. BRICS Zirvesi’ne katılımı sonrası BM sözcülüğünden yapılan açıklamada, BM’nin Türkiye’nin Karadeniz’de seyrüsefer serbestinin sağlanması adına yapmış olduğu çalışmalar için derin takdirlerini ifade ettiği belirtildi.

Nitekim BM Güvenlik Konseyi Siyasi İşler Biriminde Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, geçen günlerde, “BM, Karadeniz’de seyrüsefer serbestinin sağlanması için Rusya ve Ukrayna’yla irtibatını sürdürüyor.” bilgisini kaydetmişti.

“BM ANLAŞMASI, ULUSLARARASI HUKUK VE GENEL KURUL KARARLARI DOĞRULTUSUNDA ADİL BİR BARIŞ”

BM sözcülüğünden yapılan açıklamada, görüşmelerde Sekreter Guterres’in Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarının BM Tüzüğü ve uluslararası hukuku ihlal ettiği yönündeki görüşünü yinelediği de belirtildi. Ayrıca yapılan açıklamaya göre  Guterres’in, 16. BRICS Zirvesi’nde BM’nin barışa verdiği desteği altını çizdiği ve “BM Anlaşması, uluslararası hukuk ve Genel Kurul kararları doğrultusunda adil bir barış” dediği belirtildi.

Öte yandan Guterres’in 16. BRICS Zirvesi’ne katılma kararı, Ukrayna ve müttefikleri tarafından eleştirilmişti. Guterres’in 16. BRICS Zirvesi’ne katılma kararı üzerine Ukrayna’nın Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha (Andrii Sıbiha), “Bu, barış davasını ilerletmeyen yanlış bir seçimdir. Bu sadece BM'nin itibarına zarar verir.” açıklamasında bulunmuştu.

BRICS

2006'da oluşturulan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin), 2010 yılında Güney Afrika'nın başvurusunu kabul ederek BRICS adını almıştı. İlk zirvesi 2009 yılında gerçekleşen BRICS Zirvesi, bu yıl Kazan'da düzenlendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.