SON DAKİKA
Hava Durumu

Beyaz Saray'dan Rus İHA'larına ilişkin önemli açıklama

Beyaz Saray, NATO ülkeleri Letonya ve Romanya'nın hava sahalarının Rus insansız hava araçları (İHA) tarafından ihlal edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Beyaz Saray'dan Rus İHA'larına ilişkin önemli açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 9 Eylül 2024 tarihli basın açıklamasında Rus İHA’larının NATO ülkelerinin hava sahasını ihlal etmesine değindi. Kirby, durumu yakından izlediklerini ve aslında Rus İHA’larının NATO topraklarına düşmesinin yeni bir gelişme olmadığını, daha önce de yaşandığını belirtti.

ABD'nin bu konuda müttefik ve ortaklarıyla yakın temas halinde olduğunu söyleyen Kirby, "Bu, Ukrayna'daki savaşın artık tüm Avrupa kıtası için yarattığı tehlikeyi ve güvenlik manzarasının değiştiği gerçeğini vurguluyor. Bu yüzden Ukrayna'nın kendini savunabilmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." dedi.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişiminden bu yana bölge ülkelerin hava sahasını defalarca ihlal etti. Son olarak Romanya, bir Rus İHA’sının hava sahasını ihlal ettiğini ve enkaz arama çalışması başlattığını bildirmişti. Ayrıca Letonya topraklarına  7 Eylül 2024 tarihinde bir Rus İHA’sı düşmüştü.

Rusya, 26 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna’ya geniş çaplı yoğun hava saldırısı esnasında Polonya hava sahasını da ihlal etmişti. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise Polonya'nın vatandaşlarının güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu ve Rus füzelerinin hava sahalarına girmeden düşürülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Rus İHA’larının NATO üyesi ülkelerin sınırına düşmesini NATO’nun eylemsizliğinden kaynaklandığını söylemişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.