SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Fidan'dan Ukrayna-Rusya Savaşı'na ilişkin açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 148 ülkeden 4 bin 700 kişinin katıldığı III. Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanış konuşmasında Ukrayna-Rusya Savaşı'na dair değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 19:48
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bakan Fidan'dan Ukrayna-Rusya Savaşı'na ilişkin açıklama

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde 1 Mart 2024 tarihinde başlayan III. Antalya Diplomasi Forumu (ADF), 3 Mart'ta gerçekleşen son gün programlarıyla sona erdi.

"Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" ana temasıyla düzenlenen forumun kapanış konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gerçekleştirdi.

Kırım Tatarlarının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da Dışişleri Bakanı Fidan'ın gerçekleştirdiği kapanış konuşmasını takip edenler arasında yer aldı.

III. ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU SONA ERDİ

III. Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin yer aldığını açıklayan Bakan Fidan, "19 devlet ve hükûmet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 52'si dışişleri bakanı olmak üzere toplamda 64 bakan, 1 meclis başkanı, 20 parlamenter, 20 yabancı bakan yardımcısı katıldı." dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, 57 üst düzey uluslararası ve bölgesel kuruluş temsilcisinin de ADF'de yer aldığını belirterek, forum marjında yoğun ikili görüşme trafiği yaşandığının altını çizdi.

Forumda bilim ve teknoloji, diplomasi ve yapay zeka gibi yenilikçi gündemlere odaklanıldığını anlatan Fidan, panellerin ulusal ve uluslararası işbirliğiyle düzenlendiğini söyledi. Fidan, panellerde ekonomiden güvenliğe, teknolojiden enerjiye birçok konunun tartışıldığını dile getirerek, tüm tartışmaların küresel düzene dair tespitlerin doğruluğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Forumdaki fikir alışverişlerinde küresel sistemin adaletsizliğine ve dengesizliğine karşı oluşmakta olan uzlaşının da ele alındığına dikkati çeken Fidan, "Bazı uluslararası aktörlerin farklı meselelerdeki çifte standartlı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları, forum esnasında panelistlerce adeta ifşa edildi." şeklinde konuştu.

"İŞGALİN TANINMASI İLE ATEŞKESİN AYRILMA ZAMANININ GELDİĞİNE İNANIYORUZ"

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine ilişkin Türkiye'nin görüşlerine değinen Fidan, "Ukrayna'yla ilgili konuda bizim görüşümüz şu: Artık her iki taraf da savaşla ulaşabilecekleri neticelerin limitlerine gelmiş durumda gözüküyor. Yani şu anda belki ateşkese yönelik belli bir diyaloğun başlatılması zamanı geldi diye düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Ateşkesin işgalin tanınması manasına gelmediğini vurgulayan Fidan, "Ateşkes, işgalin tanınması manasına gelmiyor. İşgalin tanınması ve egemenlik konularıyla ateşkes meselesini artık birbirinden ayırmanın zamanı geldiğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"21. yüzyılda Avrupa'nın ortasında 500 bine yakın insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması, koca bir ülkenin altyapısının ve üstyapısının tamamıyla imha olması bizim artık dayanabileceğimiz bir gerçeklik değil. Bir şekilde durması gerekiyor" diyen Dışişleri Bakanı Fidan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bunu durdurmak için de artık bazı görüşmeleri yapmanın kabul edilmesi gerekiyor, bu fikre artık alışılması gerekiyor. Yani, her iki taraf açısından da artık savaşmayla gidilebilecek yerin limitine ulaşıldı diye düşünüyorum. Tabii ki, tekrar ifade ediyorum: İşgali tanıma söz konusu değil ama egemenlik konusuyla ateşkesi birbirinden ayırıp, daha farklı bir yöntemle konuya bakma zamanı geldi diye düşünüyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.