SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı verildi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından bugün Kırım Tatarlarının Milli Lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2023 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı verildi

Esma KASAR

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Kırım Tatar halkının efsanevi milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı verdi. AHBVÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Konferans Salonu'nda takdim töreni gerçekleşti. Kırımoğlu tören öncesi salon girişinde açılan fotoğraf sergisini gezdi. 

Törene; Kırım Tatar halkının efsanevi milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı  Mükremin Şahin, KTMM Üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar ile Kırım Tatar diasporası temsilcileri, çok sayıda akademisyen, gazeteciler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

PROGRAM TÜRKİYE, UKRAYNA VE KIRIM TATAR MİLLİ MARŞIYLA BAŞLADI

Tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu, ardından Türk İstiklal Marşı, Ukrayna milli marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla başladı. 

Üniversitenin Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan Kırım Türküleri Konseri ile devam etti. Enstrümanları; Doç.Dr. Beste Esen Biçer, Doç. Dr. Emre Erdoğan, Öğretim Görevlisi Çetin Erden Usanmaz, Öğretim Görevlisi Ali Gündeşli ve Öğretim Görevlisi Koray Pekdemir icra etti. Üniversitenin Türk Müziği Devlet Konservatuarı Yürütme Kurulu tarafından "Ey Güzel Kırım", "Kına Parmak Cez Çivi" ve "Boztorgay" adlı Kırım Türküleri seslendirildi.

"KIRIM HALKININ KADERİNİ TAYİN ETMEK KONUSUNDA MÜCADELE VEREN LİDERLERE DESTEĞİ BORÇ BİLİRİZ"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin açılış konuşması yaptı. Tekin, Kırım Tatarlarına verilen desteğin devam edeceğini vurguladı. Tekin, "Üniversite olarak elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi. Rektör Tekin, “Biz bugün Kırım halkının kendi kaderini tayin etmek konusunda mücadele veren lidere destek vermek için buradayız. Biz bunu bir borç olarak biliyoruz” vurgusunu yaptı. 

"İNŞALLAH BİR GÜN KIRIM'IN BAŞKENTİNDE KIRIMOĞLU'NA FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLECEK"

Ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu kürsü konuşmasında, Kırım Tatar  halkı için mücadele eden lider Kırımoğlu'ndan "yaşayan bir efsane" olarak söz ederek teşekkür ve saygılarını iletti. Topçu, "İnşallah bir gün Kırım'ın başkenti Akmescit'te Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı veririz" dedi. Topçu, "Bir insan düşünün ki ana kucağında 6 aylıkken Özbekistan'a sürgün edildi. O zamanın ceberrutu asker olacaksın diyor, Kırımoğlu da diyor ki sen benim milletimi tanımıyorsan ben de seni tanımıyorum. O sözler bugün de aynı şekilde söyleniyor, sadece rejim değişiyor" ifadelerini kullandı. 

Topçu konuşmasına "Kırım Tatar'sız Tatar Kırım'sız olmaz" ifadesini ekledi. 

Programın devamında Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun özgeçmişi okundu. Henüz 6 aylık bebekken sürgüne gönderilen Kırımoğlu'nun bugüne kadar yaşadığı hapis ve sürgün yıllarıyla geçen acı dolu biyografisi aktarıldı. 

KIRIMOĞLU'NA FAHRİ DOKTORA TAKDİMİ

Sahneye davet edilen Rektör Tekin, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu efsanevi lider Kırımoğlu'na fahri doktorasını taşıyan belgesini takdim etti. Salon takdim esnasında büyük alkış tuttu. Törenin ardından Kırımoğlu konuşmasında, sürgünde binlerce insanın katledildiğini söyledi. Kırımoğlu, "1944 Sürgünü'nden sonra açlıktan ve zor şartlardan 46 bin kişinin hayatını kaybettiğini" aktardı. Kırım Tatarlarının vatanlarına yeniden dönebildiğini dile getiren Kırımoğlu, 2014'te Rusya'nın vatanı Kırım'ı yeniden işgal ettiğini vurguladı. 

Kırımoğlu, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırdığını hatırlatarak, "Eğer ateşkes olsa, savaş durdurulacak olsa ama işgal altındaki topraklar Rusların elinde kalacak olsa bu kabul edilmez. Kırım Yarımadası işgalden kurtarılana kadar savaşmaya devam edeceğiz" dedi. 

"İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARIMIZI YAKIN ZAMANDA KURTARACAĞIZ"

Kırımoğlu, "Umut ediyoruz dünya bizim bu haklı taleplerimizi karşılayacak. Burada Türkiye'de çok fazla Rusların fikirlerini dillendiren insan var. 'ABD silah vermese savaş çoktan bitecekti' diyorlar. Silahlar verilmeseydi Rusya Ukrayna'yı tamamen işgal edecekti. Rusya 1 hafta içinde işgal edecekmiş ama bugün 480'i aşkın gündür işgal altındaki toprakların büyük bir kısmını kurtardık. Yakın zamanda Ukrayna tarafından taarruz başladı, inşallah topraklarımızı geri alacağız. Böyle bir durumda elbette dünyadan hem maddi hem manevi olarak desteklenmeye ihtiyacımız var" dedi. 

Türkiye'nin 2014'teki Rusya'nın işgalini tanımadığını anımsatan Kırımoğlu, Türkiye'nin "Kırım Ukrayna'ya aittir Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" tutumu için teşekkür etti. 

Kırımoğlu'nun konuşmasının ardından salonda toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.