SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT Parlamenter Asamblesi, Rusya'nın saldırılarını Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak tanıyan kararı kabul etti

AGİT Parlamenterler Meclisi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sona erdirilmesi gerektiğini belirten karar kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2024 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT Parlamenter Asamblesi, Rusya'nın saldırılarını Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak tanıyan kararı kabul etti

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Meclisi, Rusya'nın eylemlerini Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak kabul eden ve Rusya'nın saldırılarını sona erdirilmesi gerektiğini belirten bir karar kabul etti. AGİT Ukrayna Parlamentosu Heyeti Üyesi Pavlo Frolov, "AGİT PA, Bükreş'teki yaz oturumunun açılış gününde, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 10 yıldır sürdürdüğü silahlı saldırıyı kınayan ve Rusya Federasyonu'nun askeri ve siyasi liderliği ile silahlı kuvvetlerinin tam kapsamlı işgal sırasındaki eylemlerini Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak tanıyan bir karar kabul etti." açıklamasını yaptı.

Frolov, kararın Rusya Federasyonu'nun işgalci siyasetini durdurmak için "kalıcı barışın tesisinde gerekli bir ön koşul" olarak tanımladığını vurguladı. Frolov, kararın temel noktalarına dair şu açıklamalarda bulundu:

"Tüm 53 AGİT üyesi ülkeye, Barış Formülü ve Kırım Platformu'nu destekleyerek Kırım'ın ve işgal altındaki tüm Ukrayna topraklarının kurtarılması için çaba gösterme çağrısı. 

AGİT ülkeleri, Ukrayna'ya karşı topyekun işgal sırasında işlenen suçlardan dolayı Rusya Federasyonu'nu kovuşturmak ve Rus birlikleri tarafından işlenen kitlesel zulüm, cinayet, işkence ve tecavüze ilişkin uluslararası ve ulusal soruşturmalar yürütmek üzere bir Özel Mahkeme kurulması çağrısında bulunuyor.

Dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna yararına kullanılmasına yönelik bir mekanizmanın acilen başlatılmasına vurgu yapıldı ve AGİT ülkelerine, 'Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya Saldırganlığından Kaynaklanan Zararların Kaydına İlişkin Anlaşma'ya katılmaya davet edildi.

Rusya Federasyonu'ndaki 2024 başkanlık seçimlerinin hileli olarak tanınması ve Rusya Federasyonu'nun tüm seçim sisteminin meşruiyetine zarar vermesi.

Ukraynalı Çocukların Dönüşü için Uluslararası Koalisyonun oluşturulmasına destek verilmesinin yanı sıra Ukraynalı savaş esirlerinin ve sivillerin serbest bırakılmasına yönelik çabalar."

 



 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.