SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD silah ve teçhizatı neden Dedeağaç Limanı'na konuşlandırıldı?

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan Komünist Partisinin ABD teçhizatının neden Dedeağaç Limanı'nda durduğuyla ilgili sorusuna yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD silah ve teçhizatı neden Dedeağaç Limanı'na konuşlandırıldı?

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün geçen sene CIA ajanlarıyla birlikte Dedeağaç ve Meriç bölgesine gerçekleştirdiği gizli ziyaret dünya kamuoyunda dikkat çekmişti. "Çok gizli" ziyaretin bir yıl sonrasında Yunanistan'da Türklerin yoğunlukta yaşadığı Dedeağaç mevkinde konuşlandırılan ABD tank ve teçhizatı ise merak konusu oldu. 

ABD TANK VE TEÇHİZATININ DEDEAĞAÇ BÖLGESİNDE İŞİ NE?

Buna bağlı olarak Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendia, Yunanistan Komünist Partisinin Dedeağaç bölgesinde bulunan ABD silah ve mühimmatı ile ilgili sorduğu soruya yanıt verdi. Yunanistan ile ABD arasındaki ilişkiyi öne süren Bakan Dendia, "Yunanistan, Yunanistan-Amerika Savunma İş Birliği Anlaşması'nı uyguluyor. İlgili soruya cevaben, ülkenin, elbette yasaklı silahlar ve savaş araçlarına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini ve sorumluluklarını tam olarak yerine getirdiğinin bilincindeyim." ifadeleriyle teçhizatın bölgede yer aldığını kabul etti. 

Sınır hattımıza yığınak! ABD'nin 'Dedeağaç' sevkiyatından yeni görüntüler

Ancak yasaklı silahların olmadığını iddia eden Dendias, Yunan gazetesi Rizospastis'ın sorularını cevapsız bıraktı. Gazetenin yönelttiği sorular ise şu şekilde:

"Bu savaş kargosu hangi gerekçelerle NATO üyesi bir Avrupa devleti tarafından kabul edilmedi ve bunun sonucunda ülkemize geldi?Sandıkların içinde tam olarak ne var? Kargo ne kadar tehlikeli?Nerede ve hangi güvenlik önlemleriyle saklanıyor? Savaş malzemeleri arasında gerçekten beyaz fosforlu silahlar var mı? Amerikanlar onu ne zaman ve nereye taşımayı planlıyor? Bu kadar büyük miktardaki askeriî malzemenin 'acil' olarak depolanması, askerî güvenlik personeli için ve aynı zamanda askerî tesislerin yakınındaki bölgelerde yaşayanlar için ne kadar güvenlidir?"

ABD Ordusu, Yunanistan'ın Dedeağaç Limanı'na yerleşmek istiyor

YASAKLI VE TEHLİKELİ MADDE OLAN FOSFOR MERMİLERİ MEVCUT MU?

Gazetenin edindiği bilgiye göre ABD'den gelen konteynerlarda saklanan mühimmat endişe yaratıyor. Gazete konteynerlarda, roket, mermi, hafif silahlar, el bombaları, göz yaşartıcı gaz ile birlikte çok sayıda mühimmatın bulunduğunu kaydetti. Ayrıca konteynerlardan birinde yasaklı olan fosfor mermilerinin yer aldığı ifade ediliyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.