SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Husiler konusunda BM'yi acil göreve çağırdı

ABD, Birleşmiş Milletler'e (BM) Kızıldeniz'de gemilere saldıran Yemen'deki İran yanlısı Husilere karşı acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2024 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2024 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Husiler konusunda BM'yi acil göreve çağırdı

ABD'nin Birleşmiş Milletler’de (BM) görevli, Reform ve Yönetimden Sorumlu Temsilcisi Büyükelçi Christopher Lu, 3 Ocak’ta yapılan Konsey toplantısında İran yanlısı Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Lu, Husilerin saldırılarının deniz güvenliği, uluslararası denizcilik ve ticareti tehdit ettiğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) uluslararası hukuk ve seyrüsefer özgürlüğü konusunda acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

İRAN’IN CİDDİ KATKI SUNDUĞUNU BİLİYORUZ

ABD'nin BM'de görevli, Reform ve Yönetimden Sorumlu Temsilcisi Büyükelçi Christopher Lu, Husilerin saldırılarının arkasındaki gücün İran olduğuna işaret etti. Lu, “İran'ın, Kızıldeniz'deki ticaret gemilerine yönelik operasyonların planlanmasına ciddi katkı sunduğunu da biliyoruz" dedi. Ayrıca Lu, İran’ın Husilere destek verme konusunda iki seçeneğe sahip olduğunun altını çizdi.

HUSİLER, KIZILDENİZ'DE 20'DEN FAZLA GEMİYE SALDIRDI

Yemen'deki İran destekli Husiler, son haftalarda Kızıldeniz'de 20'den fazla gemiye saldırdı. İran, Husilerin bağımsız hareket ettiğini ve İran'dan herhangi bir talimat almadıklarını ileri sürdü. Ancak İran geçmişte Husilere insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler sağlamıştı. Sağlanan teçhizatın bir kısmı son saldırılarda kullanılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.