SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD askerleri Irak’tan çekiliyor!

Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerlerinin Irak'tan iki yıl içerisinde çekileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD askerleri Irak’tan çekiliyor!

Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi, ABD askerlerinin Irak'tan iki yıl içerisinde çekilmesine ilişkin Vaşington ile anlaşmaya vardıklarını belirtti. Sürecin iki aşamadan oluşacağını söyleyen Abbasi, "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'taki görevinin iki aşamada sonlandırılması için anlaşmaya varıldı. İlk çekilme aşaması bu yıl başlayıp 2025'e kadar sürecek. İkinci çekilme aşaması da 2026 yılında sona erecek." dedi.

Abbasi, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in iki yıllık sürenin çekilme için yeterli olmadığını düşündüğünü ancak Bağdat'ın ise süreyi 2 yıldan fazla uzatmayı reddettiğini ifade etti.

Irak ve ABD arasında gerçekleşecek söz konusu anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor.

ABD, 21 YILDIR IRAK’TA

295 bin ABD ve müttefik askeri, 20 Mart 2003 sabahı “Irak'a Özgürlük Operasyonu" ile Irak’a girerek Saddam Hüseyin rejimine son vermişti. ABD, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olmasının uluslararası barışı tehdit ettiğini ileri sürmüştü. Birçok ülke ise Irak’a yönelik askeri harekatı desteklemeyi reddetmişti. Irak'taki savaş sebebiyle 2003 ile 2011 arasında 461 bin kişi öldü. Ölenlerin 275 bin ile 306 bin arasının sivil olduğu kaydediliyor.

2011 yılında ABD’nin son muharip askeri birliği de Irak’tan ayrıldı ancak sınırlı sayıdaki üslerde Irak güvenlik güçlerinin eğitimi, bu güçlere destek verilmesi ve ülkedeki ABD unsurlarının korunması amacıyla bir kısım ABD askeri ülkede kalmaya devam etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.