SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE, bugün uzay yolculuğuna başladı. Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu olan İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssünden kalkışa geçti.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2023 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2023 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'nin milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği metre altı çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu İMECE, bugün saat 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden kalktı.

İMECE uydusu, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak ve beş yıl boyuna görev yapacak. İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

İMECE'NİN UZAYA FIRLATILDIĞI ANLAR

İMECE UZAYA FIRLATILDI

Ayrıca, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.

Yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatılışı 3 kez ertelendi. İMECE'nin uzaya fırlatılması bugün de 28 saniye kala rüzgar nedeniyle iptal edildi. SpaceX tarafından yüksek irtifadaki yanal rüzgar olduğu ifade edildi. 

ERDOĞAN'DAN VİDEO MESAJ

Türliye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fırlatma esnasında yayımladığı video mesajda, "Ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu, Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.