SON DAKİKA
Hava Durumu

Sudan Dışişleri Bakanlığından Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi'ne yönelik saldırıya kınama

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun aracına yönelik düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2023 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2023 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sudan Dışişleri Bakanlığından Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi'ne yönelik saldırıya kınama

Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun aracına dün kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlenerek ateş açıldı. Saldırıda can kaybının olmadığı bildirildi. Diplomatik kaynaklar saldırı nedeniyle büyükelçilik aracında hasar meydana geldiğini aktardı.

SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KINAMA

Sudan Dışişleri Bakanlığı, orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerini işaret ederek "isyancı güçlerin" Büyükelçi Çobanoğlu'na yönelik saldırısını "güçlü şekilde" kınadığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, söz konusu olayın HDK'nin büyükelçilikleri, uluslararası kuruluşlar ve diplomatik misyonları sürekli hedef alma yaklaşımını yansıttığı belirtilerek saldırının kınandığı ifade edildi.

Bakanlık, "İsyancı güçler" tarafından uluslararası yardım alanında kadın işçilere yönelik tecavüz ve cinsel taciz suçlarına ek olarak, büyükelçiliklere ve büyükelçilerin konutlarına saldırı ve yağma olaylarına ilişkin 10 resmi rapor aldıklarını vurguladığı açıklamasında şu ifadelere dikkat çekti:

"Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi'nin arabasına yönelik silahlı saldırı, sivillerin öldürülmesi, vatandaşların canlı kalkan olarak kullanılması, tıbbi tesislerin işgali ve vatandaşları temel ihtiyaçlarından bir savaş silahı olarak mahrum etmek için hayati hizmetlerin hedef alınması gibi suçlarının devamı niteliğinde."

ARAÇTA TÜRK BAYARĞI DALGALANIYORDU

Türkiye Büyükelçisi'nin aracına yönelik saldırının amacının, "asi milislerin" büyükelçiye soğukkanlılıkla suikast düzenlemek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Arabada Türkiye'nin bayrağı dalgalanıyordu. Gerekli güvenlik özelliklerine sahip bir araç olmasaydı, sonuçları hayal bile edilemeyecek bir olay meydana gelebilirdi." denildi.

Bakanlık, Viyana Sözleşmelerine uyma ve ülkedeki diplomatik misyonları koruma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyi taahhüt ederek sivillere ve diplomatlara yönelik söz konusu ihlallerin hukuki sorumluluğunun "isyancı milislere" ait olduğunu vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.