SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova-Sırbistan sınırındaki tansiyon artmaya devam ediyor

Kosova-Sırbistan sınırında tansiyon yükselmeye devam ediyor. Kosova ve Sırbistan yetkilileri Jiranje sınırına dayanan Rus yanlısı Sırp suç çetelerinin eylemleri hakkında konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2022 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 22:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova-Sırbistan sınırındaki tansiyon artmaya devam ediyor

Kosova'da eski Sırp polisi Dejan Pantic'in gözaltna alınmasının ardından 10 Aralık'tan bu yana Kosova-Sırbistan arasındaki gerilim artıyor. Rus yanlısı Sırp suç çetelerinin Kosova'nın kuzeyindeki Jiranje'de barikat kurmasıyla ilgili olarak ülke liderlerinden yeni açıklamalar geliyor. Bu bağlamda Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, "Gerilimin daha da tırmanmasından endişe ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Sırbistan Radyo Televizyonu'na (RTS) konuşan Başbakan Brnabic, Sırpların barikat kurmasıyla ilgil olarak, "Kosovalı Sırplar sadece kendi haklarını arıyor. Pantic'in nerede olduğunu, ilaçlarını alabilmesini talep ediyorlar" dedi. Kosova'nın Brüksel Antlaşmasına aykırı davrandığını öne süren Brnabic, bölgede NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) tarafından dikenli tel çekildiğini hatırlattı. Brnabic şunları aktardı:

"Anlaşmalar uygulanmazsa yeni anlaşmaları kim garanti edebilir? Brüksel garanti veremiyor, uygulanmayan anlaşmanın garantörüydü. Kim garanti edecek, Washington mu, Marslılar mı? Güvenlik güçleri mevcudiyetini artırıyor. Silahlı Kosova Polisinin bölgedeki varlığı da devam ediyor. Gerilimin daha da tırmanmasından endişe ediyorum. Barış ve istikrarın korunması için elimizden geleni yapacağız ancak Kosovalı Sırplar için bir istikrar göremiyorum. Kosova ve Metohija'daki durum silahlı çatışmanın eşiğinde."

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla ise söz konusu gösterileri kınadığı sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Sokaklarda, barikatlarda maskeli ve silahlı kişiler, Sırbistan'ın Niş kentinde bulunan Rusya'nın casusluk merkezinin desteğiyle, dikkatleri Ukrayna'daki saldırganlıktan uzaklaştırmak için saldırgan provokasyonlarla egemenliğimizi baltalamaya çalışıyor. Tüm vatandaşlarımıza, Kosova polisinin suç yapılarıyla başa çıkmak için gerekli tüm kapasitelere sahip olduğu ve bunun için en verimli yol ve uygun zaman için gerekli tüm değerlendirmeleri yaptığımız konusunda güvence vermek istiyorum."

2008 yılında bağımsızlık ilan eden Sırbistan Kosva'yı kendi toprağı olarak görüyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.