SON DAKİKA
Hava Durumu

Kara Yanvar'ın faillerinden Vadim Bakatin öldü!

Kara Yanvar'ın faillerinden Vadim Bakatin öldü!

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2022 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2022 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kara Yanvar'ın faillerinden Vadim Bakatin öldü!

20 Ocak 1990’da Bakü’de gerçekleşen ve 150’den fazla Azerbaycanlı Türk’ün hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Kara Yanvar katliamının organizatörlerinden Vadim Bakatin, Moskova’da kaldırıldığı hastanede öldü.

19 Ocak 1990 tarihinde Sovyet Ordusu birlikleri, olağanüstü hal ilan etmeden Bakü şehrine girmiş ve sivil halka saldırmıştı. Sovyet ordusunun, Bakü ve Azerbaycan bölgelerinde yasa dışı konuşlandırılması sonucu 146 kişi ölmüş, 744 kişi yaralanmış ve 841 kişi yasa dışı olarak tutuklanmıştı. Azerbaycan tarihinin en trajik olaylarından biri olarak anılan Kara Yanvar katliamının planlayıcılarından birisi olan KGB'nin son vekili ve tanınmış bir Sovyet ve Rus siyasi olan 85 yaşındaki Vadim Bakatin, bugün Moskova'da öldü. Bakatin, 1988-1992 yılları arasında Sovyet Devlet Güvenlik Komitesinin (KGB) başkanlığını yapmıştı.

SOVYETLERİN KARA YANVAR KATLİAMI

20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Sovyet Kızıl Ordusu’nun gerçekleştirdiği korkunç katliamı gerçekleşti. Azerbaycan Türkleri, bağımsızlık talebiyle Bakü Azadlık Meydanında sokaklara dökülmüşken, 19 Ocak 1990’ı 20 Ocak 1990’a bağlayan gece, Sovyet tankları 26 bin askerle birlikte şehre girerek; Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan insanların üzerine acımasızca ateş açtı. Açılan ateş sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 sivil katledildi, 700’e yakın kişi yaralandı.

Bu acı gün, Azerbaycan halkının yüreğinde halen tazeliğini korurken; bağımsızlığa giden sürecin meşalesinin yandığı gün olmuştu.

Azerbaycan’ın bağımsızlığının önemli dönüm noktalarından biri olan “Kara Yanvar”da hayatını kaybedenler, her yıl 20 Ocak’ta düzenlenen törenlerle anılıyor. Bakü’deki şehitliği ziyaret eden Azerbaycanlılar ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor, bağımsızlık ateşini yakanlara minnettarlığını gösteriyor.

SOVYETLERİN AZERBAYCAN’DA İŞLEDİĞİ KATLİAMIN ANISINA TARİHİ FOTOĞRAFLAR
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.