SON DAKİKA
Hava Durumu

Haluk Bayraktar: Teknolojik tesisler Ukrayna’nın geleceği için önemli

Haluk Bayraktar, Ukraynalı gazeteci Natalya Moseyçuk'a verdiği röportajda, Ukrayna'da inşa edilmesi planlanan Bayraktar fabrikasına ilişkin açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2023 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2023 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Haluk Bayraktar: Teknolojik tesisler Ukrayna’nın geleceği için önemli

Ukrayna’nın en büyük televizyon kanalı 1+1, Ukrayna'nın işgalci Rusya'ya karşı direnişinde sembol haline gelen Bayraktar SİHA'lar ile ilgili "Bayraktar: Efsane Kanatlar" adlı bir belgesel yayımladı. Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar, Ukrayna'da inşa edilmesi beklenen Bayraktar fabrikası ile ilgili hazır oldukları mesajını verdi.

28 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan belgeselde, Ukraynalı gazeteci Natalya Moseyçuk (Natalia Moseichuk) ve ekibi, Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile özel söyleşiler gerçekleşti.

Belgeselde, Baykar'ın gelişme hikayesi ve Bayraktar TB2 SİHA'ların geliştirilme aşamaları ve Ukrayna'ya verilen destek ele alındı.

HALUK BAYRAKTAR'DAN UKRAYNA'DA BAYRAKTAR FABRİKASI YORUMU: BU TEKNOLOJİK TESİSLER UKRAYNA'NIN GELECEĞİ İÇİN LAZIM

Ukraynalı gazeteci Moseyçuk, Haluk Bayraktar'a Ukrayna'da inşası planlanan Bayraktar TB2 fabrikasına ilişkin son durumu sordu. Haluk Bayraktar bu soruya şöyle yanıt verdi:

"Bayraktar TB2, Bayraktar AKINCI’nın teknolojik anlamda tüm alt sistemleriyle orada üretilmesine yönelik izin alındı. Bu çok önemli. Biz de planlarımızı bunun üzerine kurduk, başladık ve şu an mimari tasarımları da açıkçası bitti ama, tabi şu an yaşanan çok büyük bu zorlu durumdan dolayı, elektrik kesintileri ve biliyorsunuz güvenlik konuları var ...Bu sonuçta, stratejik bir alan. Bu tarz teknolojik tesisler sadece bugün için, yaşanan zorluk için değil. Ukrayna’nın geleceği için de lazım. Dolayısıyla bunların korunması da önem arz ediyor.

Hava savunma sistemlerinin olduğu bir yere olması gerekiyor. Bütün bunları bizim tek başımıza koordine etmemiz çok da mümkün değil. Biz kendi imkanlarımızla kendi ayırdığımız kaynaklarla, tesis, tesisin ekipmanları ve orada Ar-Ge yapacak personel, bu tarz stratejiler üzerinde odaklanıyoruz. Bizim kararımız da net. Bunun için kaynaklarımızı da harcıyoruz ve devam ediyoruz bu planlar doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz."

"BİR TUĞLAYI ÇEKERSİNİZ BİR EV YIKILIR"

Ukraynalı gazeteci Moseyçuk'un, "Ukrayna’da bir iş kurmak zor mu? Bize deneyiminizden bahseder misiniz?” sorusuna Haluk Bayraktar şöyle yanıt verdi:

"Ukrayna'nın savunma ve havacılık alanında geçmişe dayalı büyük bir tecrübesi ve birikimi var. Mesela İHA teknolojisi tipik bir savunma sanayi teknolojisine de benzemiyor. Siz de dediniz. Daha 'IT' odaklı, daha sivil alana da yakın ve ortak noktaları çok olan bir konu aslında. Dolayısıyla çok farklı bir anlayış gerektiriyor. Bu anlayış hangi ülkede olursa olsun. Mesela Türkiye’de de biz, bu konunun önemine ve bu konudaki atılması gereken adımlara ilişkin uzun yıllar mücadele verdik. Dolayısıyla Ukrayna özelinde bahsetmek gerekirse, böyle bir yatırımın Ukrayna’da yapılması konusunda mutlak suretle işin resmi tarafında ve işin devlet tarafında da yapılması gereken bazı regülasyonlar var. Bu tarz yatırımların kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerekiyordu.

Çünkü bir şey yapmak kolay bir iş değil, bir şey yıkmak kolay. Durdurmak kolay. Bir tuğlayı çekersiniz bir ev yıkılır. Ama bir şey yapmak için herkesin pozitif anlamda ona katkı sunması lazım. Özellikle savunma havacılık gibi kontrole tabi, devletin de içinde olduğu tamamen sivil olmayan devletle olan ilişkilerini de ön planda olduğu ve güvenliğin, gizliliğin de olduğu alanlarda devletin de yapılanma anlamında belli tedbirleri alması açıkçası gerekiyordu."

BAYRAKTAR FABRİKASININ YERİ BELLİ OLDU

3 Şubat 2023 tarihinde Ukrayna’da inşa edilmesi beklenen Bayraktar İHA bakım ve eğitim merkezinin inşa edileceği yer konusunda anlaşmaya varıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.