SON DAKİKA
Hava Durumu

Dört İskandinav ülkesi, Rus tehdidine karşı hava kuvvetlerini birleştiriyor

İşgalci Rusya’nın saldırgan eylemleri nedeniyle İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka, hava kuvvetlerini birleştirme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2023 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2023 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dört İskandinav ülkesi, Rus tehdidine karşı hava kuvvetlerini birleştiriyor

İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'nın hava kuvvetleri komutanları, Rusya'nın artan saldırı tehdidine karşı koymak amacıyla hava savunma alanında işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma uyarınca, dört İskandinav ülkesinin hava kuvvetleri, tek bir müşterek hava kuvvetleri olarak faaliyet gösterebilecek. Bu faaliyetlere, ortak eğitim, teknik destek, lojistik ve planlama da dahil olacak.

Danimarka Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jan Dam, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerini entegre etme hamlesinin, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya yönelik başlattığı ve aralıksız süren topyekun işgal girişimi ile saldırıları nedeniyle gündeme geldiğini belirterek, "Birleşik filomuz, büyük bir Avrupa ülkesinin filosu ile karşılaştırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

MÜŞTEREK HAVA KUVVETLERİ YAKLAŞIK 250 SAVAŞ UÇAĞINA SAHİP OLACAK

Dört ülkenin müşterek hava kuvvetleri, yaklaşık 250 modern savaş uçağına sahip olacak. Finlandiya'nın 62 adet F/A-18 Hornet jeti var ve 64 adet F-35 siparişi bekliyor. İsveç 90'dan fazla Gripens jetine sahip. Norveç'in 57 adet F-16 savaş uçağı ve 37 adet F-35 savaş uçağı bulunuyor ve 15 adet daha F-35 sipariş edilmiş durumda. Danimarka'nın ise 58 adet F-16'sı mevcut ve 27 adet F-35 siparişi bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.