SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Derneği İstanbul Şubesinden Nariman Celal'in serbest bırakılmasına ilişkin basın açıklaması

Kırım Tatar Millî Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 29 Haziran 2024'te Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası sonucunda serbest bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 22:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 22:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Derneği İstanbul Şubesinden Nariman Celal'in serbest bırakılmasına ilişkin basın açıklaması

Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal 29 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleştirilen esir takası kapsamında serbest bırakıldı. 3 yıl aradan sonra Rus esaretinden kurtulan Nariman Celal'in serbest bırakılması geniş yankı uyandırdı. 

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi, Rus esaretinden kurtulan Nariman Celal'in serbestliğine ilişkin olarak yazılı açıklamada yayımladı. Derneğin 3 Temmuz 2024 tarihli basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

2014 yılının Şubat ayından günümüze kadar Kırım’daki işgalini devam ettiren Rusya Federasyonu, tüm uluslararası teamülleri çiğneyerek başlattığı işgale ek olarak Kırım’ın önde gelen özgür seslerini susturmak amacıyla hukuk dışı tutuklamalar yapmakta ve suçsuz insanları hiçbir gerekçe göstermeden hapse atmaktadır. Bu isimlerin başında gelen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Sayın Neriman Celal de ne yazık ki bir süredir hapiste tutulmakta idi.

21 Eylül’de tutuklanarak hapis cezasına çarptırılan Neriman Celal, geçtiğimiz günlerde Rusya ile gerçekleştirilen esir takası sonucunda serbest bırakılmıştır. Bu gelişme elbette tüm Kırım Tatar Türkleri için sevindirici ve umut vaat eden bir aşamadır. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın da ifade ettiği gibi ivedilikle diğer tutuklular da özgürlüklerine kavuşmalıdır.

Gayri hukuki uygulamaların had safhada olduğu Kırım’da vatanlarının özgürlüğü için çaba harcayan, mesaisini esirgemeyen Kırım Tatar Türklerinin özgürlüklerinin gasp edilmesi Rusya Federasyonu’nun insan hakları, hak, eşitlik ve adalet gibi temel kavramlar açısından sorunlarını ortaya koymaktadır. Rusya’nın üzerindeki bu kara lekeden kendisini kurtarması ancak hukuksuz uygulamalarına ve uluslararası kamuoyunu rahatsız eden işgallerine son vermesiyle mümkün olacaktır.

Devam eden işgale ve tutuklamalara rağmen Neriman Celal’in salınması olumlu bir gelişmedir ve Kırım Tatar Türkleri bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasında emeği olanlara minnettardır. Bu çabaların, kayıp Kırım Tatar Türklerinin akıbetinin öğrenilmesinde ve diğer tutukluların salınmasınında sürdürülmesi en büyük temennimiz olacaktır.

NARİMAN CELAL ESARETTEN KURTULDU!

Rus işgali altındaki Kırım’da kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal 29 Haziran 2024 tarihinde serbest bırakıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), açıklamasıda Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen yeni esir takası sonucu 10 Ukrayna vatandaşının Rus esaretinden kurtarıldığını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna’ya iade edilen vatandaşlar arasında KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in de yer aldığını belirtmişti.

Nariman Celal'i, Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov karşıladı.

Nariman Celal, hürriyetine kavuştuktan sonra eşi Leviza Celal ile telefonda görüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.