SON DAKİKA
Hava Durumu

Eskişehir'de, Kırım Tatar Milli Hareketinde Kadınlar Konferansı gerçekleştirildi

Eskişehir'de EKHAD, "Şefika Gaspıralı ve Kırım Tatar Türk Milli Hareketinde Kadınlar" Konferansı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2023 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2023 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eskişehir'de, Kırım Tatar Milli Hareketinde Kadınlar Konferansı gerçekleştirildi

Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik Derneğinin (EKHAD) 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle hazırlamış olduğu "Şefika Gaspıralı ve Kırım Tatar Türk Milli Hareketinde Kadınlar" başlıklı konferans 4 Mart 2023 tarihinde Eskişehir'de Cahide Aydıntürk Fevziye Demiray Belde Evi'nde gerçekleştirildi.

Program, EKHAD Başkanı Erol Kurun, EKHAD Başkan Yardımcısı Göksel Akçora, EKHAD Genel Sekreteri Serdar Kanay, EKHAD Saymanı Hatice Alyanakoğlu Dikmen ve dernek üyesi Yusuf İşler'in yoğun çabaları ile yeni yönetimin ilk etkinliği olarak gerçekleştirildi.

Programa, Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Metin Başaran, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir Tepebaşı İlçe Nüfus Müdürü İzzet Beğenirbaş, EKHAD yönetimi, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar ve yönetimi, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Emre Türedi ve Sayman Seher Türedi ile pek çok kişi katıldı. 

Kırım Tatar Milli Hareketinde Kadınlar Konferansı, EKHAD Başkanı Erol Kurun, Kırım Ailesi Kültür Merkezi Müdürü Anife Kurtseitova ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un açılış konuşmalarıyla başladı. Çok sayıda katılımcının yer aldığı konferansın moderatörlüğünü Meryem Başkurt Sabaz yaptı. 

Konferansın konuşmacılarından EKHAD üyesi Safiye Olgun "Şefika Gaspıralı ve Kurultay" başlıklı konuşmasında Şefika Gaspıralı'nın hayatını, Rusya Müslüman Kongrelerini, 1917 yılı Kırım'daki kongreleri ve Birinci Kurultay dönemini anlattı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı doktora öğrencisi Hilal Doğan "Âlem-i Nisvân Gazetesi" başlıklı konuşmasında yüksek lisans çalışmasından parçalar halinde, Rusya Müslümanlarının ilk kadın dergisi olan Âlem-i Nisvan'ın şekil özellikleri, çıkma periyodu, yazarları, konuları, yazı türlerinden ve döneminde kazandığı siyasi rolden örneklerle bahsetti.
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencisi Hande Gündüz ise "Sürgün ve Millî Hareket Ekseninde Kırım Kadınları" başlıklı konuşmasında 2018 yılında Kırım Tatar kadın veteranlar ile Kırım'da gerçekleştirdiği mülakatlar sonrası hazırladığı tezinde ele aldığı 18 Mayıs 1944 Sürgünü ve sonrası, milli hareketin Moskova eylemleri, Kırım Avdet döneminde Kırım Kadınları konularına değindi.

KIRIM AİLESİ ÇOCUKLARI PROGRAMA RENK KATTI

Kırım Ailesi Kültür Merkezi çocuk ve gençleri, "Selam Sana Karadeniz", "Ana Tilim", "Kırım Cennet Değil Dostlar" ve "Vatan Asreti" şiirlerini okuyarak programa renk kattı. Ünlü Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memet ise Kırım'a girmenin zor olduğu yıllarda kendi yazdığı şiirleri seslendirdi.

Önceki dönem Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (EKHAD) Başkanı Recep Şen, etkinliğe ilişkin QHA'ya verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi:

"Program ile amacımız; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla özellikle de Kırım'daki Kırım Tatar kadınlarının öncüsü olduğu hareketlerden bahsetmekti. Ayrıca Şefika Gaspıralı öncülüğünde bugüne kadar gelen Kırım Tatar kadınlarının, Kırım Tatar milli davası içindeki rolleri konuşuldu."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.